Pod vedením hejtmana Martina Netolického, který bezpečnostní radě předsedá, projednali kromě jiného zprávy o činnosti všech složek integrovaného záchranného systému a schválili nový krizový plán.

„Bezpečnostní rada je důležitým orgánem kraje pro přípravu na krizové situace a jejich řešení. Doufám, že se v příštích letech bude scházet pokud možno jen na naplánovaných akcích, ale pokud bude třeba, tak budeme schopni stejně jako v minulosti rychle a účinně řešit nastalé události," řekl hejtman.

Nový plán

Jeho podpis potom stvrdil také nový krizový plán, který odpovídá novele krizového zákona a který začal platit od pátku 1. února.
„Zabývali jsme se také tématy cvičení pro současné volební období. Chtěli jsme, aby cvičení byla různorodá, odpovídala tomu, co se v dnešní době může stát a všechny složky integrovaného záchranného systému tak prokázaly svoji připravenost. Proto mezi nimi bude třeba simulace velké dopravní nehody s množstvím raněných osob, řešení násilného kriminálního  činu nebo rozsáhlé povodně na území tří obcí s rozšířenou působností," prozradil další člen bezpečnostní rady za Pardubický kraj Václav Kroutil.

Bomby u Parama

Závěr jednání byl věnován podrobnostem k právě konajícím zemním pracím v okolí areálu společnosti Paramo Pardubice, kdy existuje riziko nálezu nevybuchlých leteckých bomb z druhé světové války a nezbytné evakuace obyvatelstva.