Rok předtím investice činily necelých 563 milionů korun.

Nárůst projektů

Firmy loni investovaly do 
devatenácti projektů, předloni jich bylo šest. Společnosti s novými projekty vytvoří stejně jako předloni téměř 800 pracovních míst.
V počtu projektů se Pardubický kraj umístil šestý ze 14 krajů, v množství vytvořených míst je sedmý. Mezi firmami, které uspěly, je například společnost Kiekert CS v Přelouči na Pardubicku. Výrobce zámkových systémů do automobilů chce vybudovat vývojové centrum.
„Pozorujeme odklon od velkých investic k menším a také sofistikovanějším. Roste tak počet projektů s vyšší přidanou hodnotou," konstatoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Peníze získala také společnost Stapro, která dodává informační systémy, diagnostické přístroje nebo zdravotnickou techniku. S penězi může počítat i společnost Rehau, která v Moravské Třebové vyrábí plastové díly pro automobily. Podpořená firma Orsia se zabývá vývojem softwaru, nabízí účetní systém nebo počítačové technologie.

Utajení záměrů

Většina firem dopředu nezveřejňuje hodnotu investice ani podnikatelské záměry, aby o jejích záměrech nevěděla konkurence a mimo jiné to neovlivnilo obchodování na burze, dodala Tomíčková. V celé republice agentura podpořila 350 investic za více než 26 miliard korun. Podniky zaměstnají přes dvanáct tisíc lidí.