O Velikonocích se přirozeně zvedá i šance, že potkáte opilého řidiče. Podle statistik pořízených pardubickou ČSOB Pojišťovnou a Policií České republiky se v období Velikonoc zvedá počet dopravních nehod zaviněných řidiči, kteří mají alkohol v krvi.

„Alkohol za volant nepatří v žádném dni v roce, ale není tajemstvím, že v období Velikonoc je zhruba dvakrát větší pravděpodobnost, že ve vozidle, které způsobilo nehodu, sedí podnapilý řidič,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel pardubické ČSOB Pojišťovny.
„I zodpovědní řidiči, kteří se chystají vyrazit na letošní prodloužený velikonoční víkend, by proto měli věnovat řízení zvýšenou pozornost a více než kdy jindy si pečlivě všímat svého okolí, zvláště v neděli a pondělí,“ doporučil Jaroslav Král.

Mezi účastníky silničního provozu ale nepatří pouze řidiči motorových vozidel, ale i cyklisté a chodci.  
I ti se o velikonočních svátcích mohou pohybovat v podnapilém stavu. Riziko střetu s nimi v období Velikonoc také prudce narůstá.

Pardubice nevedou

Alkohol za volantem je celoročním problémem. V roce 2011 došlo podle statistik Policie ČR pod vlivem alkoholu k 5424 nehodám. To je o 227 nehod víc než v roce 2010. Nejvíce řidičů, kteří řídí v podnapilém stavu,  je podle statistik v Moravskoslezském kraji. Nejméně opilých řidičů  je naopak v kraji Karlovarském.

Pardubický kraj se drží uprostřed tohoto žebříčku. Minulý rok podle policejních statistik bouralo na Pardubicku 312 řidičů, kteří měli v krvi alkohol.