Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

9.7.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Karel Janeček

První seznámení s tímto pokrmem bylo rozpačité, kombinace houskového knedlíku, dušeného kysaného zelí a klasického řízku se mi zdála podivná. Ale moc dobrá!

Zkuste to také

Jak vlastně tento název krajové speciality vznikl? Pavlišov je obec na Náchodsku a Úpice se nachází nedaleko Trutnova. Údajně přišli do hospody, tam či tam, hladoví chlapi a kuchařce zbyly už jen řízky, knedlíky a zelí. Tak to nakombinovala a sklidila velký úspěch. Zkuste to také a určitě se i vy dočkáte pochvaly.

Řizky: Z vepřových plátků (kotlety nebo kýty) připravte klasické řízky v trojobale. K tomu potřebujete kromě masa sůl, mouku, rozšlehané vejce s trochou mléka a strouhanku. Do rozpáleného oleje pak vložíme obalené řízky a po obou stranách opečeme do zlatova.

Zelí: Na sádle si osmažíme do růžova nadrobno nakrájenou jednu cibuli, pak k ní přidáme kysané zelí s trochou vody. Osolíme a osladíme podle chuti a dusíme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Pak zelí zasypeme lžící hladké mouky, zamícháme a ještě trochu podlijeme vodou.

Houskový knedlík: Do mísy dáme trochu vlahého mléka, půl kostky droždí a dvě lžíce hrubé mouky. Zamícháme a když nám kvásek vykyne, přidáme asi půl hrnku vody, jedno vejce, sůl, na kostičky nakrájený rohlík a asi půl kila hrubé mouky (můžeme dát i více mouky a podle potřeby pak přidat i vodu). Vše řádně prohněteme a z vláčného těsta utvoříme tři knedlíky, které zhruba po půlhodinovém vykynutí vaříme v osolené vodě asi 15 minut.

Nakrájené knedlíky na talíři přelijeme trochou rozpuštěného másla, přiložíme k nim řízek a zelí. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť. (ves)

Autor: Redakce

9.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Požár počítače ve sklepě domu někdo podle hasičů založil.

Ve sklepě domu někdo zapálil počítač

Miloš Holaň, trenér HC Dynamo Pardubice

Holaň: Musíme se spoléhat na týmovou práci. Rypákem dřít led

Stavba dálnice: Dnes otevřou obálky s nabídkami firem

Opatovice nad Labem Úseky dálnice D35 Opatovice nad Labem Časy a Časy Ostrov budou znát brzy svého zhotovitele. Již dnes Ředitelství silnic a dálnic ČR otevře obálky s podanými nabídkami. 

Dynamo hostí Zlín, kanonýr zůstává na marodce

Pardubice – Druhé čtvrtina extraligy se rozjíždí! Ta začala pro pardubické hokejisty vítězstvím v předehrávce na ledě Sparty, dnes se opět představí divákům v domácí Tipsport areně. Duel proti Beranům ze Zlína začíná v 18 hodin.

Dnes ve dvě začnou voliči vybírat poslance. Kandidátů je v kraji 407

Pardubický kraj - O novém složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky začnou voliči rozhodovat v pátek ve 14 hodin. V Pardubickém kraji se úderem druhé odpolední otevře přes 870 volebních místností. Zavřou se ve 22 hodin, ale volit je možné ještě i v sobotu od 8 do 14 hodin.

Jak Pardubice promluví do obsazení TOP 4? V sobotu hrají v Třinci

Pardubice – Druhou nejvyšší soutěž čeká parádní sobota. První čtyři celky Fortuna národní ligy nastoupí proti sobě ve vzájemných duelech. Druhé České Budějovice hostí v televizním utkání vedoucí Opavu, již dopoledne se fotbalisté Pardubic představí na hřišti Třince.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení