Ještě stále rostou čirůvky májovky, v lesích se však již objevují i hřibovité houby, například hřib kovář nebo hřib dubový. Kdo rád ochutná i méně známý druh hub, může vyzkoušet sírovce žlutooranžového. Jde o choroše, který roste na stromech. V kuchyni se využívají jeho mladé plodnice. Gurmáni oceňují jejich lahodnou chuť a vůni, použít se dají do gulášů, polévek, omáček, doporučuje se také osmažit je v trojobalu jako řízek.

Zda bude letošní houbařská sezona bohatá, nebo chudá, ovlivní nevyzpytatelné počasí. „Pokud budou poměrně vydatné srážky, bude hub dost. U nás v Pardubickém kraji se docela zavlažilo a myslím si, že by houby mohly růst. Horší to ovšem může být s hřibem smrkovým, který je vázaný především na smrkové porosty, a ty jsou kvůli kůrovci a suchu v žalostném stavu. Otázkou je, zda hřibu smrkovému pomalu nezvoní hrana,“ dodal Tmej.