Celkem je na modernizaci krajských silnic schváleno 565 milionů korun. Ani to ale není dost, zatížení těchto vozovek je totiž čím dál vyšší, ale peněz od státu je pořád stejně.
„Děláme, co můžeme, ale peněz od státu dostáváme stejně jako v roce 2001. Vůbec není zohledněna třeba inflace. Navíc se zátěž silnic II. a III. třídy zvyšuje kvůli mýtnému i rostoucímu počtu kamionů," uvedla krajská radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová.

Kraj spravuje mnoho kilometrů silnic nižších tříd, proto radním vadí, že se do regionů nedostanou peníze ze silniční daně ani není přerozdělována spotřební daň z pohonných hmot.
„Když si stát nechává výnosy z daní, měl by také financovat údržbu všech silnic. Zpracováváme proto koncepční materiály, které analyzují stav silničního majetku a navrhují reálná řešení," podotkla Ludmila Navrátilová.

Vrátí silnice?

A jak by taková opatření mohla vypadat? Uvažuje se třeba o zpoplatnění komerčního využití silnic II. a III. třídy. Pokud se nepodaří celý problém s financováním údržby silnic vyřešit, mohl by kraj dokonce jednat o převodu těchto silnic zpět na stát.
„To je ale až úplně krajní varianta," poznamenal náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek.

I s pomocí evropských dotací je letos v plánu opravit osm úseků silnic za více než půl miliardy, loni šlo přitom na investice do silnic jen 132 milionů. Dalších 345 milionů korun by pak měla Správa a údržba silnic Pardubického kraje utratit za běžnou údržbu, jako je třeba i oprava výtluků po zimě.

„Abychom ale zastavili zhoršování stavu silnic, tak bychom potřebovali alespoň dvojnásobnou částku na údržbu a navíc po dobu alespoň tří let by se musely investovat asi dvě miliardy ročně," posteskl si Jaromír Dušek.

Co se opraví?
• silnice II/360 Polička – křižovatka Sebranice
• silnice II/312 Králíky – křižovatka Červený Potok
• silnice II/314 a II/311 Horní a Dolní Čermná
• silnice II/371 Chornice
• silnice II/368 Třebařov – Staré Město
• silnice II/341 Nový Dvůr – Nerozhovice
• silnice II/322 Dašice
• silnice II/322 a II/324 v Pardubicích (ulice Teplého a 17. listopadu)