"Dal jsem jim napáječku a zrní dovnitř, koukaly na mě, že jsem se asi zbláznil," řekl s úsměvem pan Jindřich, který pro svou rodinu chová dvacet různobarevných slepic.

Majitelé slepic, krůt, hus nebo kachen si se zákazem nevěděli rady, jejich drůbež je zvyklá celoročně pobývat venku a zejména ta vodní je pobytem v uzavřených prostorách značně stresována.

Psali jsme dříve:

Ilustrační foto.
Lockdown pro drůbež kvůli ptačí chřipce. Veterináři zakázali volné výběhy

Nakonec není opatření proti šíření ptačí chřipky tak razantní. Ondřej Matouš, předseda Ústředního výkonného výboru Českého svazu chovatelů totiž jednal s čelnými představiteli Státní veterinární správy a Ministerstva zemědělství ČR o udělení výjimky pro drobné chovy. "Argumentoval především zásahem do pohody zvířat. Drobným chovům byla udělena po tomto jednání výjimka. Drůbež může být chována venku, ale krmivo a napájení musí být umístěno v budovách, aby se zamezilo přístupu volně žijícího ptactva," oznámila Eliška Stejskalová z Českého svazu chovatelů.

Jinak je to ale u vodní drůbeže, která nesmí být pouštěna na volné vodní plochy, kde by se setkala s volně žijícím ptactvem. Pokud má chovatel možnost venkovní prostor s drůbeží zasíťovat, toto opatření se doporučuje. "V případě, že někteří chovatelé nemohou drůbež uzavřít, respektive nemohou ani krmivo a napájení pro drůbež podávat v budovách či speciálních stavbách určených pro chov drůbeže, je naprosto nezbytné, aby tuto skutečnost nahlásili příslušné krajské veterinární správě," dodala Eliška Stejskalová. Zdůraznila, že pokud nebudou drobnochovatelé toto rozvolněné nařízení dodržovat, vystavují se finančním sankcím.