„Máme děti, které jsou bez technického vybavení. Můžeme jim půjčit počítač nebo notebook, ale pokud nemají internet, musíme zvolit off-line výuku, tedy tištěné materiály,“ řekla Zdenka Šafaříková, ředitelka Základní školy Čs. Armády v Moravské Třebové s tím, že už na jaře dostali rodiče školní zadání poštou nebo se venku sešli s učitelkou. K vrácení úkolů mohli využívat poštovní schránku školy.

Ilustrační foto
V klidné ulici chtějí postavit ubytovnu. Místní se bouří

Rychlé připojení

V Chrasti na Chrudimsku je také místní základní škola schopna zapůjčit dětem počítače nebo notebooky, aby se mohly vzdělávat formou online výuky. Dokonce ještě na začátku tohoto týdne zvažovali, že budou v případě domácí výuky učitelky osobně navštěvovat děti, nosit jim úkoly a budou s nimi v kontaktu i telefonicky. Nyní je všechno jinak, a to díky nadstandardním vztahům vedení radnice s poskytovatelem datových služeb.

„Podařilo se nám zajistit do rodin, které dosud internet doma neměly, bezplatné zařízení, které jim zajistí rychlé připojení. Distanční výuku tak mohou společně absolvovat všichni naši školáci bez rozdílu,“ uvedl včera chrastecký starosta Vojtěch Krňanský.

Učitelé, ale i mnohé děti se hrozí toho, že Ministerstvo zdravotnictví nařídí uzavření škol. „Dnes vyšel manuál Ministerstva školství k dis-tanční výuce. Zkušenosti máme z jara dobré, byli jsme příjemně překvapení, jak se všichni rychle klimatizovali. Ale teď se děti zavření škol děsí a nepřejí si ho. Chyběl jim režim, kontakty se spolužáky a učiteli. Nechtějí zůstávat doma a navíc – v některých rodinách to vedlo i k vyostření vztahů. Situace nebyla jednoduchá ani pro rodiče,“ konstatovala moravskotřebovská ředitelka Šafaříková.

Zřejmě neblahé vzpomínky na domácí výuku vedou většinu škol v Pardubickém kraji k ignoraci doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Podle něj je vhodné nechat dnes děti doma s tím, že čtyři dny volna mohou šíření koronaviru zbrzdit.

Setkání kandidátů  na hejtmana Pardubického kraje na rozestavěné dálnici D35 u Opatovic nad Labem.
ANKETA pro hejtmanské kandidáty v Pardubickém kraji

Volno nebude

Na Orlickoústecku přistoupily k vyhlášení ředitelského volna jen některé školy. Obvyklým způsobem bude probíhat výuka i v Základní škole Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí. „Ředitelské volno je pouze doporučení, které jsme se rozhodli nenásledovat,“ informovalo vedení školy. Stejný postoj zaujala i Základní škola Dobrovského v Lanškrouně. „Naše škola se k výzvě ministra zdravotnictví nepřipojí a po zhodnocení současné situace v pátek 25. září ředitelské volno vyhlašovat nebude. Žáci se budou učit dle pravidelného rozvrhu,“ sdělila ředitelka školy Dana Krátká. „To je to nejlepší rozhodnutí. Děkujeme,“ komentovali rodiče žáků rozhodnutí školy na sociálních sítích.

Také na Chrudimsku se ředitelé škol k vyhlášení dnešního volna neměli. Třeba v okresním městě bude normální výuka. Ale například rosická škola výzvu Ministerstva zdravotnictví respektuje, má k tomu však i jiný důvod, kterým je současná vyšší nemocnost pedagogů a žáků.

Dvaačtyřicetiletému muži z Pardubicka převrátila život naruby mozková příhoda.
Těžký život po mrtvici. Muži pomůže tříkolka

Zavřeno dnes mají rovněž všechny základní školy v Moravské Třebové, doporučilo jim to i vedení města. V místní ZŠ Kostelní náměstí bude od 6 do 16 hodin otevřena školní družina. Ředitelka školy Jaroslava Skácelíková však požádala rodiče, aby tuto nabízenou možnost zvážili.