Davy fanoušků, skandování, vlajky různých zemí a skvělá atmosféra. Na druhé straně se na stadionu nemusíte ani dostat pro párek. Tak vypadá fotbalová horečka v polské Vratislavi, která je jedním z měst, kde se odehrává mistrovství Evropy ve fotbale. Nejen příznivci fotbalu z celé Evropy žijí kopanou, ale také na místních lidech je vidět, že jim šampionát není lhostejný. Polské vlajky jsou téměř na každém domu.

Cesta do Vratislavi

Fanoušci z Hradce Králové do hlavního města Dolnoslezského vojvodství mohou automobilem jet třemi způsoby. Cesta přes Náchod a Klodzko řidičům zabere zhruba tři hodiny, ale ve špičce se doba jízdy může zvýšit. Další možností, která je časově podobná, je využít hraniční přechod Královec. Otázkou je, zda-li přes Trutnov nepojedou fanoušci z Prahy a středních Čech. Nejdelší cestou, která se ale v případě dopravní zácpy Náchoda může vyplatit, je hraniční přechod Orlické Záhoří. Z Hradce Králové se k němu dostanete přes Deštné v Orlických horách a v Klodzku  se napojíte na hlavní tah od Náchoda. Cesta je zde sice úzká a hodně rozbitá, ale do Vratislavi dojedete za tři a půl hodiny.

Řidiči by si měli také hlídat rychlost, protože v polských obcích je hustá radarová síť a navíc v době konání mistrovství Evropy policisté dodržování rychlosti tvrdě hlídají a za její překročení nemilosrdně pokutují. V obcích se může jezdit maximálně padesáti kilometrovou rychlostí a mimo obec devadesátkou.

Při příjezdu do Vratislavi jsou záchytná parkoviště slušně značená. Zaparkovat se dá při troše štěstí poblíž městského stadionu v přilehlých ulicích. Dejte si ovšem pozor, abyste nezaparkovali u nedalekého prodejny potravin, kde hrozí odtah, protože plocha je určená jen pro zákazníky.

Vstup na stadion

Než se dostanete na tribunu, čekají vás tři kontroly. Při první vám sličná hosteska pouze škrtne vstupenku, při druhé vám prohledají tašky a provedou osobní prohlídku, jestli pod kalhoty neskrýváte zbraně či dýmovnice. Doma si nechte i krém na ruce. Ten náš musel do koše. Některý personál nejspíše při školení nejspíše nedával pozor, protože nám nedovolil pronést mávátko, kterým bychom mohli povzbuzovat naši reprezentaci, ale přitom jiní fanoušci s ním bez problému prošli všemi kontrolami. Člověk pak nechápe, jak někdo může pronést světlici, kterou někdo vhodil při zápase na trávník.

Atmosféru  před samotným vstupem na stadion dokresluje skupinka hudebníků, která mimo jiné hrála písničku Není nutno. Koupit se zde dají také šály, dresy, míče a další oficiální suvenýry. Při třetí kontrole se musíte opět prokázat platnou vstupenkou.

Fotbalová aréna

Stadion pro čtyřiačtyřicet tisíc lidí je moderní, ale je na něm vidět, že ne vše pořadatelé do začátku turnaje stihli.

Například občerstvení, které je během zápasu zavřené a obsluha jej otevřela až pět minut po začátku  přestávky, kdy se již vytvořily velké fronty. Proč organizátoři nechali polovinu stánků s jídlem zavřených, mnoho lidí nepochopilo.

Za půllitr limonády zaplatíte zhruba 60 korun, pivo je o desetikorunu dražší.