O víkendu se do práce pustili členové Českého svazu ochránců přírody Rybák Svitavy. Zaměřili se na výstavbu dočasných zábran v Hradci nad Svitavou. Šlo už o patnáctý ročník transferu obojživelníků v tomto místě. Přes zátarasy se žáby a čolci nedostanou, spadnou do nastražených kbelíků vystlaných molitanem a lidé je přes silnici denně přenáší k vodě. Takhle to potrvá asi šest týdnů a díky jejich snaze auta nepřejedou tisíce žab. "Používáme jen dočasné zábrany, které poté odstraníme. Někde se staví i trvalé, ale my bychom rádi na podzim příštího roku vybudovali v tomto místě propustky pod silnicí, jako to udělali nedávno v České Třebové. Potom bude cesta k vodě a nazpátek naprosto bezpečná," uvádí Jakub Vrána ze základní organizace ČSOP Rybák Svitavy.

Obec Hradec nad Svitavou je k životu obojživelníků vstřícná, nechala opravit přítok a odtok u tůní a o zbudování žabích podchodů se zajímá. Ovšem není to levná záležitost, a tak bude potřeba stavbu zafinancovat za pomoci dotace.

Podivné skřehotavé zvuky a šustění popadaného listí značí jediné. Také okolí přírodního parku Červeňák, džungle uprostřed Pardubic, se stala útočištěm pro ropuchy obecné. Březen a začátek dubna znamená, že desítky párů žab se chystají na páření. Stačí se na vteřinu zastavit a rozhlédnout, okolo lze zahlédnout hned několik samic, které na zádech nesou své partnery a míří k vodnímu zdroji, zatímco vydávají specifické zvuky. Nejvíce žab se nachází okolo Chrudimky v blízkosti mostu Červeňák a přilehlých vodních ploch.

Za obojživelníky se v těchto dnech vydává Chrudimačka Hana Balašová. U rybníka nedaleko Seče nemusí žáby zachraňovat, protože poblíž není žádná silnice. Jejím zájmem je fotografování skokanů hnědých a dalších žabích druhů, které právě nyní prožívají období páření. "Jsou tam stovky kusů, určitě mám co fotit. Už se mi podařilo spadnout do vody, ale nevadí," směje se fotografka.

Zdroj: Youtube

Do evidence Českého svazu ochránců přírody bylo z celé ČR nahlášeno celkem 563 míst, kde byli zaznamenaní přejetí obojživelníci, někde se přitom jedná až o stovky jedinců.

Letos je záchrana žab pro dobrovolné ochránce s ohledem na výskyt epidemie koronaviru a vyhlášených protiepidemických opatření o dost náročnější. Úseky, které je potřeba zabezpečit, jsou často za hranicí obce či dokonce okresu, než dobrovolníci bydlí.

V brněnském Žebětíně budují migrační zábrany pro obojživelníky už dvacet let a jejich práce se chýlí ke konci. V okolí žije kriticky ohrožená rosnička zelená. Celkové náklady na ochranu obojživelníků v Žebětíně přesahují dva a půl milionů korun.

Jestliže žábám nestojí nic v cestě, mohou se na jediném rybníku v době páření sejít tisíce jedinců více druhů. Samci se ozývají vábením a každý druh má svůj specifický hlasový projev. „Zpěv“ samců je navíc zesilován rezonančními měchýřky v koutcích úst nebo na hrdle. Žabí láska trvá maximálně několik dní a především nocí.