Tři lidé zemřeli
Dopravní nehoda u obce Šedivec byla nejtragičtější nehodou na území Pardubického kraj roku 2013. Tři lidé zahynuli, další čtyři byli zraněni. Osudná křižovatka by se proto v blízké budoucnosti měla změnit v kruhový objezd.

Červenec 2013 u obce Šedivec. V křižovatce se sráží dvě osobní auta. Rozbitá auta vidí i Petr Vencl, který se s manželkou tím samým místem vrací z dovolené. Dlouze se nerozmýšlí, odstavuje auto a běží k vrakům, ve kterých jsou lidé. Spolu s další posádkou auta uspějí jen ve dvou případech, další tři lidé nehodu nepřežili.

Za boj o životy obětí nehody obdržel včera Petr Vencl, 48letý policista, titul Gentlmen silnic.

Osudnou chybu ten den udělal řidič plně naloženého osobního auta, který se rozhodl přejet hlavní silnici a podle policistů nerespektoval značku Stop, dej přednost v jízdě. Do jeho auta z boku narazilo auto se dvěma muži.

Ti při nehodě sice utrpěli zranění, ale z vozidla vystoupili sami.

V automobilu, který jim zkřížil cestu, je situace horší. 24letý řidič vezl tři ženy (56, 22 a 22 let) a jedno dítě.

Právě k tomuto autu dobíhá Petr Vencl. V té chvíli už u něj stojí muž, který také zastavil a vytahuje z vraku zraněné. Společnými silami vyprostí z vraku řidiče i dvě spolujezdkyně a pokoušejí se je resuscitovat. Bohužel ve všech případech marně.

„Mezitím, co jsme vytahovali pasažéry z kabiny a dávali první pomoc, další řidič podpíral hlavu ženě na zadním sedadle. Ta jako jediná jevila známky života. Bylo ji však možné uvolnit až po příjezdu hasičů a záchranné služby," vzpomíná Petr Vencl.

Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

Tragická nehoda na Šedivci.

Ne všichni na místě se ale zachovali gentlemansky.

„Vzpomínám si, že zatímco jsme resuscitovali jednoho z pasažérů, došel až k nám za záda jeden cyklista. Zeptal jsem se ho, jestli může nějak pomoci a on mi odpověděl že ne, že prý se jde jen podívat," posteskl si Petr Vencl.

„Druhý z řidičů, který na místě pomáhal jako první, si nepřál být zveřejněn a oceněn. I jemu děkujeme," doplnila mluvčí České pojišťovny Marika Nicajasová.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004. Jeho cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí. Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě. Gentlemani silnic jsou lidé, kteří neváhají poskytnout rychlou a bezprostřední pomoc obětem dopravních nehod. Ocenění dostávají certifikát za záchranu života po závažné dopravní nehodě. Součástí titulu je rovněž dar v podobě chytrého mobilního telefonu. Nominovat je můžete i vy prostřednictvím webových stránek www.gentlemansilnic.cz.

Zdroj: www.gentlemansilnic.cz