LUKÁŠ DUBSKÝ

Nezvykle živé bylo čtvrteční zasedání krajských zastupitelů. Hlasovalo se na něm totiž o odvolání náměstka hejtmana Jana Tichého. Ten ale nakonec hlasování ustál, pro jeho odvolání se vyslovilo jen 15 zastupitelů, potřeba bylo o osm hlasů více.

Rozruch způsobilo už samotné umístění návrhu na program jednání, které inicioval zastupitelský klub ODS.  O zařazení na program se muselo hlasovat dokonce dvakrát, jelikož radní za Koalici pro Pardubický kraj Jiří Brýdl si při prvním pokusu zapomněl nasadit brýle a nepovedlo se mu nalézt hlasovací tlačítko.

Vadí doprava

Důvody pro odvolání Jana Tichého uváděla opozice jednoznačné – dopravní obslužnost v Pardubickém kraji.
„Po celou dobu příprav nám náměstek Tichý předkládal materiály, kde nás informoval o bezproblémovém fungování a pozitivním ekonomickém dopadu. Výsledek poznal každý občan Pardubického kraje, který je závislý na autobusové dopravě, již 11. prosince loňského roku. Řada spojů byla zrušena, skončily přímé linky, lidé musí nesmyslně přestupovat, linky končí uprostřed polí, spoje na sebe nenavazují, linky mají zpoždění, lidé tráví delší dobu v dopravních prostředcích, autobusy jsou přeplněné nebo prázdné,“ vyjmenovala výtky opozice předsedkyně klubu krajských zastupitelů za ODS Marie Málková.

Jan Tichý ovšem politickou odpovědnost za chyby, kterých se při optimalizaci dopravy dopustila firma OREDO, necítí.
„Většina připomínek, které jsme dostaly od měst a obcí, byla vypořádána. Je nutné říct, že jsme jediný kraj, kde došlo k navýšení počtu spojů. Za chyby organizátora dopravy necítím politickou odpovědnost. Chystáme ovšem některá opatření. Ve firmě OREDO bude jmenován nový vedoucí technolog, dojde také k restrukturalizaci firmy. To však ještě musí odsouhlasit Královéhradecký kraj, který je polovičním vlastníkem společnosti,“ obhajoval se při čtvrtečním jednání zastupitelstva Jan Tichý.

„Neschovávejte se“

„Naše hlasy bohužel na odvolání Jana Tichého nestačily. Nechceme ale jen doufat, že se postupně s tímto problémem seznámí i další zastupitelé a pochopí, že situace není dobrá a je třeba ji radikálně řešit. Pan náměstek Tichý by měl konečně přijmout politickou odpovědnost a neschovávat se za zastupitele a firmu OREDO,“ podotkla Marie Málková.

Lukáš Dubský