„Pracovníci oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Pardubického kraje provedli  od 1. ledna do 30. června celkem 233 kontrol ve školních jídelnách základních, mateřských a středních škol a za závady uložili celkem 24 pokut v celkové výši 25 300 korun," uvedli hygienici na svém webu. Jednu kontrolu v jídelně mateřské školy provedli na základě písemného podnětu.

Nejčastěji hygienici přistihli pracovníky jídelen při chybné manipulaci s pokrmy,  nedodržování postupů při vaření, závadách ve skladování potravin či  v provozní hygieně. Pokuty však padly také za nevyhovující podmínky pro osobní hygienu personálu kuchyně.

Začíná studie výživové kvality
Nejen hygiena, ale i výživová kvalita je problémem školních jídelen.  Státní zdravotní ústav proto zahájil celoroční studii školních jídelen. Bude zkoumat stravování 900 tisíc žáků ZŠ a zaměří se především na nutriční složení jídel. V náhodně vybraných jídelnách základních škol budou dva měsíce odebírány vzorky obědů, jejichž analýzu pak provede Státní zdravotní ústav. Zaměří se především na přiměřený obsah vápníku, železa, draslíku, hořčíku nebo sodíku, ale bude zkoumat i obsah tuku a škodlivých transmastných kyselin.