Uzávěrka registrace kandidátů do podzimních doplňovacích senátních voleb bude už v úterý, jejich zájem o post v horní komoře parlamentu je však zatím nižší než před šesti lety.

V obvodu Jičín, který zasahuje až na Nymbursko, se zatím přihlásilo pouze pět kandidátů, při minulých volbách jich bylo sedm. Na Orlickoústecku jsou zatím dokonce pouze čtyři oproti sedmi a na Pardubicku pět oproti osmi před šesti lety.

V ostatních východočeských senátních obvodech se budou doplňovací volby konat až za dva, respektive čtyři roky.

Jak na Jičínsku, tak i Pardubicku a Orlickoústecku chtějí mandát obhájit současní senátoři. Na Jičínsku Josef Táborský z ČSSD, na Pardubicku Miluše Horská (nestraník za hnutí Nestraníci, KDU-ČSL a Stranu zelených) a na Orlickoústecku Petr Šilar (KDU-ČSL).

Na Jičínsku vyšle ODS do voleb místostarostu Hořic Ivana Doležala, KSČM učitelku Věru Beranovou. Za hnutí ANO bude kandidovat starosta Jičína Jan Malý a za TOP 09 místostarosta Dymokur, lesník a zemědělec Tomáš Czernin. Lidovci a Starostové a nezávislí se rozhodli podpořit Czernina.

Na Pardubicku jde do voleb za ČSSD lékař Vladimír Ninger, za ODS statkář David Novák, za hnutí ANO 2011 architekt Jaroslav Menšík, KSČM nominovala trenéra a zastupitele Pardubic Pavla Studničku, Strana soukromníků projektanta Petra Novotného.

Na Orlickoústecku se Šilarovi postaví bývalý ředitel Českých drah Dalibor Zelený, za TOP 09 starosta České Třebové Jaroslav Zedník. ANO vysílá do voleb advokáta Jana Lipavského, komunisté bývalého místostarostu Králík Antonína Vyšohlída. ODS vlastního kandidáta nestaví.