Objevují se hlasy, že kontroly topenišť úředníky v domácnostech jsou dalším krokem plíživého omezování domovních a osobních svobod.

„Mám s tím osobní problém. Sám sice topím plynem v kondenzačním kotli, takže osobně se nemusím bát žádného postihu, ale vadí mi to z principu. I když na mě přijde udání, do svého bytu pustím leda policisty či hasiče, nikoho jiného," řekl Deníku Jindřich Kříž z Chrudimě.

Kvalita ovzduší je skutečně stále skloňovanější téma a nyní lze dohledat udání na podezřele kouřící komíny například na webu www.cisty-komin.cz, který provozuje neziskovka Čisté nebe. Na takzvané „mapě čmoudilů" tak svítí varovné komíny i rodinných domků v řadě vesnic, nejen velkých topenišť ve městech.

Problém s kontrolami topenišť však má i pravicová opozice ve sněmovně, která dotyčnou novelu zákona napadla u Ústavního soudu.

„Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné to zneužívat ke snižování ochrany lidských práv a svobod," uvedl Miroslav Kalousek.

Kraj rozdělí miliony 721 lidem

Pardubický kraj rozdělí v druhém kole žádostí o dotace na výměnu neekologických kotlů, které bylo vyhodnoceno v únoru, více než 80 milionů korun. Krajští radní potvrdili rozhodnutí o přidělení kotlíkových dotací více než sedmi stovkám žadatelům, kteří splnili podmínky pro její získání a zároveň svoji žádost zaregistrovali nejrychleji. „Tento týden Rada Pardubického kraje schválila další tři žádostí o dotaci a aktuálně jsou tedy uzavřeny smlouvy do pořadového čísla 721," uvedl mluvčí kraje Dominik Barták. V rámci druhé výzvy bylo zaregistrováno celkem 930 žádostí. Dvě stovky žadatelů bylo neúspěšných kvůli vyčerpání finančního limitu.  

Vážení čtenáři. Na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás Deník připravil seriál volebních auditů, které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní Panel Deníku: výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.

INDEX DENÍKU pohledem kraje

Většina panelistů z Pardubického kraje uvedla, že kotlíkové dotace a kontroly topenišť zlepšení ovzduší prospěly. Kladně odpovědělo asi 62 procent. 

Z odpovědí našich respondentů

Libor Aksler, 45 let, ředitel Městského muzea Skuteč: „Je dobře, když se výměny kotlů podaří uskutečnit, zvláště v nejzatíženějších oblastech republiky. S kontrolami nevím; je otázka, do jaké míry budou využívány nebo zneužívány. Jistě mohou pomoci u notorických spalovačů plastů."

Miroslav Pavlík, 32 let, sportovní nadšenec, Chrudim: „Vztah k přírodě není o dotacích na kotle, ale o přístupu jedince. A kontrola spálenišť? Jakýkoliv další zbytečný dozor v jakékoliv oblasti beru za nebezpečný a zneužitelný."

Jana Smetanová, 57 let, ředitelka základní školy, Pardubice: „Každé snížení emisí zlepší ovzduší, takže si myslím, že dotace význam mají.

Vít Ulrych, 44 let, onkolog, Pardubice: „Kotlíkové dotace jistě pomohly, samotné kontroly spálenišť jsou však zatím velmi těžko aplikovatelné v praxi."

Lukáš Blažek, 32 let, podnikatel, Chrudim: „Zásadně nesouhlasím s tím, jak je upravena pravomoc státních orgánů ve věci zásahu do ústavních práv občanů. S novými technologiemi spalování ale určitě k zlepšení ovzduší dochází."

Josef Jan Kopecký, 37 let, ředitel kulturního zařízení, Česká Třebová: „Dokud lidem nepůjde o čistotu prostředí, ale o dotaci, bude to špatně. Lidé musí změnit myšlení, nikoli pouze kotel. A s čím nemohu souhlasit nikdy, jsou kontroly, které porušují práva garantovaná Úmluvou o ochraně lidských práv a svobod. Takovýto zásah do soukromí je možný snad jen v policejním státě."

Na kotlíky se stály fronty. Kontroly jsou i v domech

Kdyby chtěl žertovat s voliči, může Richard Brabec (ANO) tvrdit, že je jediným ministrem této vlády, kvůli kterému byli lidé ochotni bivakovat celou noc venku na chodníku.

Není se co divit. Neexistuje moc možností, jak od státu dostat až 127 tisíc korun na nové topení. Kvůli kotlíkovým dotacím se proto lidé ochotně stavěli do front a na jejich bilanci se zaměřil další díl Volebního auditu.

Z devíti miliard korun, které ministerstvo na nové kotle získalo v EU, dorazila třetina a stejně velká část je nyní na cestě. „Už dnes máme přes 30 tisíc žádostí o výměny a vyhlásili jsme další výzvu, která počítá s dalšími 35 tisíci výměn už v letošním a příštím roce," potvrdil Deníku ministr Brabec. Do roku 2020 by nové topeniště mohlo dostat až sto tisíc lidí. Největší bonus je samozřejmě čistší vzduch, ale šetří i občanova peněženka. Průměrná roční úspora na topení je díky modernímu kotli podle propočtu MŽP až šest tisíc korun.

Než ale k vyplácení dotací vůbec došlo, vypadalo to docela dramaticky – kvůli laxnosti bývalých ministrů hrozilo, že Česko bude muset do Bruselu vracet 18 miliard korun. Brabec i úřednici na ministerstvu ale nakonec peníze uhájili a použily se na zateplování škol či stavbu čističek.

Podle Petra Holuba z aliance Šance pro budovy, která sdružuje projektanty a stavební firmy, se v průběhu času podařilo zjednodušit i program Nová zelená úsporám (NZÚ), ve kterém lze žádat o dotace na zateplení fasád, nová okna, střechy či stavby nových nízkoenergetických rodinných domů. Konkrétně: V rámci NZÚ bylo od roku 2014 podáno přes 23 tisíc žádostí v objemu 5,3 miliardy korun. Schválena byla podpora za 4,4 miliardy korun.

„Program je nyní kontinuální, to znamená, že žádosti lze podávat po celý rok a ne jako dříve ve výzvách. To je komfortnější pro žadatele i pro firmy, které mohou lépe plánovat výrobu," popisuje Holub. Lidé tak nemusejí sledovat „až něco bude", ale ve spolupráci s projektantem rovnou žádat. NZÚ lze navíc kombinovat s kotlíkovými dotacemi a získat bonus. Jak ale podotýká Holub, NZÚ by si zasloužila masivnější propagaci, povědomí lidí o tom, co jim stát může zaplatit, je stále nízké.

A kromě dotací? Ministr Brabec si pochvaluje vyhlášku o povinném bezhotovostním výkupu kovu ve sběrnách. „Máme třeba bezpečnější železnici, tam krádeží, které ohrožovaly lidské životy, ubylo o 90 procent, celorepublikově pak o více než 70 procent oproti roku 2014, tedy v době před novou vyhláškou," říká.

Podtrženo sečteno: Z vládního programu se podařilo téměř vše. Část zákonů zůstala ve sněmovně či Senátu (EIA či národní parky) a například zcela nový zákon o odpadech už do voleb nebude.