Rozpočet Pardubického kraje by letos měl opět skončit v černých číslech. Podle vývoje v prvním čtvrtletí roku 2012 se zatím zdá, že by se naplánovaný a schválený návrh rozpočtu mělo podařit dodržet.

Vedení kraje počítá s tím, že bude letos hospodařit s přebytkem více než 55 milionů korun. Aby se to povedlo, bylo v prvních třech měsících roku 2012 uskutečněno hned 75 rozpočtových opatření.

„Na základě těchto opatření došlo k navýšení rozpočtu příjmů o 4,3 miliardy korun  na celkovou hodnotu 7,2 miliardy. Hlavní posílení tvořily převody ze státního rozpočtu na provozní náklady středních škol, sociálních zařízení a příspěvků ministerstva dopravy na dopravní obslužnost," upřesnil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Ušetřili i loni

Kraji se podařilo ušetřit i loni, kdy hospodařil s přebytkem více než 61 milionů korun.
„V současné složité ekonomické době to považuji za opravdu pozitivní. Je to výsledek umírněné konzervativní strategie Pardubického kraje v dobách krize. Dále se, přes všechny kritické odhady, projevil i ekonomický růst v kraji v roce 2011 a tím pádem i nárůst daňových příjmů o celkem 85 milionů," sdělil Deníku Roman Línek.

Největším problémem je prý pro kraj fakt, že dvě třetiny příjmů jsou závislé na chování státu. A ten krajům neustále „utahuje kohoutky".
Naposledy to pocítil třeba resort zdravotnictví. Kraj byl nucen uzavřít smlouvy o organizování a zajišťování prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnická zařízení. Nová povinnost pro Pardubický kraj vyplynula ze zákona o zdravotních službách, který  nabyl účinnosti k 1. dubnu letošního roku 2012.

„Pro nás to v tomto roce znamená vyčlenit z rozpočtu dva miliony korun navíc, protože tyto náklady nebudou plně hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění. V příštích letech předpokládáme, že roční náklady vzrostou ještě o 500 tisíc korun. Stát tak na nás přenáší další povinnosti, aniž by zajistil finanční krytí," nechal se slyšet Martin Netolický, krajský radní zodpovědný za zdravotnictví.

Lukáš Dubský