Volby do zastupitelstva Pardubického kraje se konají za přísných hygienických opatření, která si vyžádala pandemie nemoci covid-19. Atmosféru ve volebních místnostech to na některých místech negativně poznamenalo. „Přijde mi, že jsou lidé naštvaní, protože po nich pořád něco chceme – aby si vydezinfikovali ruce, aby odstoupili a pak si teprve sundali roušku,“ uvedla jedna z členek volební komise na pardubické Základní škole Bratranců Veverkových.

Složit volební komise letos bylo těžší než obvykle. Na vině ale není malá finanční odměna, ani strach z koronaviru. „Můžu se tu nakazit stejně jako v práci,“ vysvětlil účast v komisi Jan Skutil z Pardubic. Někteří členové ale museli svou účast zrušit, protože jim byla nařízena karanténa. „Dva členové odstoupili kvůli karanténě, odešla paní, které je 82 let, pak také člověk, který seděl v práci na poradě vedle nakaženého. Místo osmi členů, nás tak je šest,“ sdělila zapisovatelka ze ZŠ Štefánikova v Pardubicích Jitka Krátká.

Čtyřčlennou volební komisi v Dědku u Živanic už léta doplňuje finalistka soutěže Peče celá země Pavlína Johnová.
Mají napečeno. Do volební komise usedla i finalistka soutěže Peče celá země

Komisaři jsou leckde přísní a do místnosti pouští lidi jen po jednom.

„Přímé nařízení v tomto směru neexistuje, ale není na tom nic špatného, že se lidé sedící v komisi brání nákaze tím, že pustí do místnosti jen jednoho člověka. Uvědomme si, že někde jsou velmi malé prostory, ve kterých by šlo jen těžko dodržet patřičné rozestupy,“ uvedla vedoucí správního odboru Městského úřadu Chrudim Eva Doležalová.

Covidu se nebojí

Nad tím, že by kvůli hrozbě onemocnění koronavirem k volbám nepřišli, mnozí voliči vůbec neuvažovali. „Covidu při volbách se rozhodně nebojím. To bychom nemohli chodit už opravdu nikam. Doufám, že tato krize otevřela oči všem lidem v České republice a půjdou s čistou hlavou volit ty správné strany a lidi,“ řekl Dominik Chmelař, který volil na pardubické ZŠ Ohrazenice.

Zájem o krajské volby byl i mezi seniory. „Určitě budu volit, dokud se pohybuju a mám možnost, tak volit jdu. Prošel jsem si kandidátky a mám jasno, koho zvolím,“ podotkl Jiří Křetínský.

Volební místnost vznikla přímo v domově pro seniory v Moravské Třebové, a to i pro obyvatele ostatních zařízení sociálních služeb. V domově platí od 14. září zákaz návštěv. „Tohle je výjimečná situace. Místnost je dobře situovaná, lidé nám nechodí po areálu. Platí standardní opatření, vstupy do budovy jsou vybavené dezinfekcí a samozřejmě lidé nosí roušky. Myslím, že zájem o volby bude. Sice se jedná o osoby ve vyšším věku, ale stále se zajímají o dění kolem nás, není jim situace lhostejná. Pomáhali jsme i s vyřízením voličských průkazů těm, kteří nemají trvalé bydliště na naší adrese,“ uvedla Romana Holasová, zástupkyně ředitele Domova důchodců v Moravské Třebové.

Ilustrační foto
Strážník mě označil za neandrtálce, stěžuje si mladý muž

Členové volební komise přijdou i na pokoje s přenosnou urnou. Klienti domova o to mají zájem.

V Přelouči museli někteří lidé zamířit volit jinam, než byli dosud zvyklí. „Dvě volební místnosti jsme měli v gymnáziu, ale vedení školy nám řeklo, že z hygienických důvodů nechce, aby se tam volby konaly. Museli jsme tedy místnosti přemístit,“ řekla starostka Přelouče Irena Burešová.

Přenosná schránka

Krajských voleb se mohou zúčastnit i lidé, kteří jsou v karanténě. K dispozici bylo již ve středu drive-in místo, možné je také využít hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. „V tuto chvíli evidujeme 109 voličů, kteří o tento způsob hlasování požádali. Hlasování zabezpečuje sedm komisí ve složení: jeden zapisovatel, dva vojáci. Větší počet komisí musel být nasazen z důvodu velké vzdálenosti mezi jednotlivými voliči v odlehlejších částech kraje. Podle našeho odhadu by měli být všichni voliči obslouženi během pátku,“ vysvětlil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

(dub, ron, las, ik, apo)