Chladno, deštivo… Nic na tom nemění, že léto je letos po několika parných letech normální, typické středoevropské. Tropických dnů bylo doposud minimum a koupaliště jsou poloprázdná. Neblaze k tomu přispívá i strach návštěvníků z koronaviru.

„Třeba oproti předloňskému, vydařenému létu jsme na 30 procentech návštěvníků. Je to bída. Podepsalo s na tom nejen počasí, ale i strach lidí,“ uvedl šéf chrudimských sportovišť Luděk Marousek.

Zapomněli zabrzdit auto a šli na ryby. Vůz museli potom z Labe vylovit hasiči.
Otec se synem chtěli lovit ryby. Místo toho lovili hasiči z vody jejich auto

Ceny vstupného se i kvůli tomu oproti loňsku nezvýšily, spíše šly dolů. Příkladem je nové biotopové koupaliště v Hlinsku, kde celodenní vstupenka stojí 60 korun a rodinná 150. Levný i moravskotřebovský aquapark.

Naopak jednoznačně nejdražší je v našem kraji pardubické Aquacentrum, lidé tu zaplatí více než čtyřikrát tolik. Nejbližší dražší letní osvěžení je až ve Velkých Losinách a ve Špindlerově Mlýně. Pokud však návštěvník chce jít v pardubickém aqua jen na letní pláž s bazénem, zaplatí pouze 100 korun, rodina pak 225 korun.

Průměrné celodenní vstupné pro rodinu 2+2 v Pardubickém kraji činí 320 korun, což je asi o desetinu více než celorepublikový průměr.

Přírodní nádrže se opět kazí

Víc než koupaliště lákají letos k ledním radovánkám přírodní nádrže, přehrady a rybníky. Nabízejí více soukromí, nyní požadovaný sociální distanc a neplatí se tu vstupné. Příští dny navíc slibují přece jen lepší počasí a teploty přes 25 stupňů.

Jenže navzdory relativně chladnějšímu létu se v přírodě voda i tak rychle kazí.

KATASTROFÁLNÍ stav okrsek na Chrudimsku. Podobně rozbitá je většina silnic v okolí Miřetic, konkrétně tento snímek je ze sousedního Smrčku.
Řidiči: Náš kraj má nejhorší silnice v Česku

A to především na Seči, hygienici už doporučují po zdejší koupeli sprchu a vnímavější jedince odrazují od zdejší vody úplně. Řasy se už množí i na Pastvinách, zaručeně čisté tak zůstávají především písníky.

Nejhorší situace však nastala na ostře sledovaném rybníku Rosnička na okraji Svitav. Ten se opět stává, podobně jako předloni, jedovatou kaluží. Hygienici zde už před týdnem zakázali koupání. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Nálezy sinic a chlorofylu-a překročily limity III. stupně hodnocení. Evidujeme masivní výskyt sinic tvořících vodní květ,“ uvedli hygienici.

Masivní záchranné kroky radnice z loňského roku tak zatím moc nepomohly.

Ceníky venkovních koupališť:

Aquacentrum Pardubice:
(celý areál bez wellness) dospělý 260 Kč, rodina 640 Kč
Cihelna Pardubice: dospělý 90 Kč, dítě 55 Kč
Koupaliště Chrudim: dospělý 80 Kč, dítě 55 Kč
Biotop Hlinsko: dospělý 60 Kč, dítě 30 Kč
Koupaliště Vysoké Mýto: dospělý 80 Kč, dítě 65 Kč
Aquapark Ústí n. Orlicí: dospělý 120 Kč, dítě 90 Kč
Aquapark Žamberk: dospělý 90 Kč, malé dítě 75 Kč
Koupaliště Cerekvice n. L.: dospělý 70 Kč, dítě 40 Kč
Koupaliště Svitavy: dospělý i dítě 80 Kč
Aqua Mor. Třebová: dospělý 75 Kč, dítě 70 Kč

pozn.: malé děti mají mnohde vstup zdarma