Z krajského rozpočtu je totiž nutné vydávat desítky milionů korun, aby nedošlo ke kolapsu zdravotnictví.
„Kdybychom tyto transfery nedělali, tak riskujeme kolaps zdravotnictví v celém kraji. Nutno podotknout, že okresní nemocnice jsou největším danajským darem, který kraj od státu dostal," nechal se slyšet náměstek hejtmana Roman Línek (na snímku).
Podle hejtmana Martina Netolického je nutné stabilizovat nemocnice natolik, aby nebyl krajský rozpočet neustále vyčerpáván tím, že se z něj budou muset hradit finanční injekce nemocnicím.

Pomůže fúze?

Podle současné krajské vlády by situaci měla zlepšit plánovaná fúze. Transformace nemocnic ale nebyla všeobecně schvalovaný krokem, našli se i kritici.
„Vyvstává otázka, zda sjednocení pod jedno IČO nemá svým způsobem sloužit jen k rozmělnění dluhů pardubické nemocnice mezi ostatní subjekty," konstatovala místopředsedkyně krajské TOP 09 Vladislava Michalová.
Komunisté se zase obávají, že záměr vytvořit jednu stabilní společnost, odolnou proti negativním vlivům vnějšího prostředí, se nemusí zdařit. „Ukazují to zkušenosti z jiných krajů, například Ústeckého, Královéhradeckého a dalších," napsali zastupitelé za KSČM v otevřeném dopise.

Finančním výhledem nemocnic na letošní rok se ekonomové zabývali na konci toho minulého. Návrh je oproti roku 2013 optimistický.