Města pořádají oslavy navečer, aby se mohly zúčastnit rodiny s dětmi. Na čočkové polévce si mohou na Silvestra pochutnat lidé v Litomyšli, a náměstí se pak od 18:00 rozzáří ohňostroj.

Podobný scénář mají i ve Svitavách, kde vedení města bude lidem také nabízet čočkovou polévku. Ohňostroj začne v horní části náměstí v 18:00. „Náměstí bývá úplně narvané. Místo je zabezpečené hasiči a policií, jsou tam zátarasy. Ohňostroj je vždy s hudbou, trvá asi 12 minut," řekl ředitel Střediska kulturních služeb Svitavy Petr Mohr.

Za velkého zájmu lidí bývají i oslavy konce roku v Ústí nad Orlicí. Zahájí je od 16:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie bohoslužba, o půl hodiny později se na Mírovém náměstí koná koncert hitů zahraničních i českých interpretů. Po hodinové hudební produkci spustí město ohňostroj. „Při zahájení adventu i na jeho konci, 31. prosince, je náměstí zcela plné," řekl vedoucí kulturního odboru Luboš Mikyska.

Hlinecké oslavy se tradičně konají až na Nový rok v areálu skanzenu Betlém. Návštěvníci se tam mohou scházet od 17:45, kdy se rozezní fanfáry, oslavy završí ohňostroj. V Chrudimi rozdělili oslavy do dvou dnů. Od 22:00 se na Silvestra uskuteční koncert místní country kapely Mašinka. Veselí skončí zhruba hodinu po půlnoci. Následující den navečer bude v Klášterních zahradách novoroční ohňostroj. „Ohňostroje se pořádají až další den, aby mohly přijít i rodiny s dětmi," řekla mluvčí města Sylva Drašnarová.