Bez červených karet tentokrát vítali lidé před krajským úřadem v Pardubicích českého prezidenta Miloše Zemana. Na Komenského náměstí se sešlo zhruba 40 prezidentových příznivců, vesměs starších lidí. Zemanovi odpůrci tentokrát zůstali doma.


Nezájem o návštěvu hlavy státu tentokrát projevili i krajští zastupitelé, a tak se Zemanovo setkání s politiky uskutečnilo před poloprázdným sálem. Přítomní zastupitelé a starostové měst a obcí se do debaty příliš nehrnuli. „Jak říkával Miroslav Horníček – když není první otázka, přejděme ke druhé otázce," glosoval to Miloš Zeman, který pochválil současné vedení Pardubického kraje za hospodářské výsledky.

Za co berou čeští poslanci plat?

Pozitivní slova našel ale i pro opozici. „To je taková ostruha zaťatá do boku koně, která nutí vládní koalici k lepší práci. Opozice ale musí předkládat vlastní návrhy a ne jen dělat obstrukce. Často přemýšlím, za co čeští poslanci berou své platy, když počet přestávek je v parlamentu skoro vyšší než čas, který věnují jednání," rýpl si do politiků český prezident.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se Zemanovým hodnocením krajské opozice souhlasil. „Opozice u nás je skutečně věcná. Podle mě je to tím, že krajští zastupitelé jsou neuvolnění, takže pro ně politika musí být vlastně koníčkem. Navíc silnice nebo nemocnice nemají žádné politické zabarvení," poznamenal hejtman.

Miloš Zeman byl sice při návštěvě krajského úřadu v dobrém rozpoložení, našel si ale i věci, za které Pardubický kraj kritizoval. „Kraj je stále až na jedenáctém místě, co se týče průměrné mzdy. Myslím, že má také manko v bytové výstavbě, což může vést k odlivu obyvatel," řekl Miloš Zeman, který si opět postěžoval, že je v kraji jediný hospic.

Od hejtmana dostal prezident jako dárek perník a také fotografickou publikaci mapující proměny kraje v posledních 25 letech. „Když přijedu do Pardubic, tak asi musím počítat s perníkem. Svým lékařům vysvětlím, že perník žádný cukr neobsahuje," zažertoval Miloš Zeman.

Novou fotografickou publikaci společně s Martinem Netolickým také pokřtil. „Mám dilema, jakým kvantem tohoto vína polít publikaci a jaké množství vypít," zamyslel se před křtem prezident.

Zeman ocenil štíhlého hejtmana

Hejtmana Pardubického kraje pak Zeman ocenil při předávání darů, které tvořily kožená aktovka, peněženka a pásek. „Tento pásek z pravé kůže dávám všem hejtmanům a jeden na něj potřeboval dvě krávy, zatímco vy jste se svými 90 centimetry v pase nejštíhlejším hejtmanem v celé republice," dodal s úsměvem Miloš Zeman.