Sociální pracovníci, psychologové, výchovní poradci i ředitelé všech druhů služeb pro děti vyrůstající mimo rodinu se ale zřejmě shodnou na jednom: Děti nepotřebují hračky, potřebují hlavně blízký vztah a lásku!

Hračka se dá vybrat

Hračka se dá jednoduše vybrat, zaplatit a poslat a jistě obdarované dítě potěší.
Je moc dobře, že je tolik lidí, kterým není lhostejné, co děti žijící v dětských domovech a jiných ústavech pod stromečkem najdou.

Také nejrůznější benefiční koncerty, kdy celebrity zpívají právě dětem z dětských domovů, jsou líbivou a třpytivou akcí, kterou si děti jistě užijí. Druhý den je ale po všem. A máma pořád nikde…
Jak ale nabídnout lidem, kteří chtějí pomáhat, efektivnější alternativu? Jak darovat vztah? Anebo možná – jak dítěti vrátit vztah s jeho rodiči?

Děti, které musely odejít od svých rodičů ze sociálních důvodů, si často nepřejí nic jiného, než se domů vrátit. Rodiče je mají rádi, ale díky dluhům, vlastnímu těžkému dětství a nezralosti, ztrátě bydlení a zaměstnání se ocitnou bez prostředků a těžko se sami z takové situace dostávají. Děti tedy potřebují, aby někdo jejich rodičům pomohl a mohli být zase všichni spolu. Nějaký čas třeba i s podporou sociálního pracovníka. Děti, o které jejich rodiče nechtějí pečovat nebo jim dokonce ubližují, potřebují náhradní rodiče, potřebují navázat nový vztah.

„V době, kdy děti nemohou být doma se svými rodiči, nebo než najdou domov u náhradních rodičů, potřebují tyto děti pozorné a citlivé pracovníky, kteří rodiče co nejlépe zastoupí. Pomohou jim zvládnout smutek a samotu, také jejich vztek a rozhořčení, že je tu máma nechala," říká sociální pracovnice a psycholožka Ria Černá z Amalthey.

Nezisková organizace Amalthea se věnuje podpoře rodin, aby děti mohly vyrůstat doma se svými rodiči a byly u nich v bezpečí. Teprve když se dobře zhodnotí, že dítě doma být opravdu nemůže, pomáhá Amalthea hledat náhradní rodiny a podporuje pěstouny a adoptivní rodiče v jejich nelehkém poslání být tím nejlepším, ale navždy „jen" náhradním rodičem.

Jak darovat vztah?

Jak tedy darovat vztah? Podpořte konkrétní dětský domov, neziskovou organizaci či úřad pracující s dětmi tak, že finančně přispějete na zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků, kteří rodinám a dětem pomáhají. Když jich bude více, dostane se dětem více pozornosti. Budou mít u sebe někoho, kdo si s nimi – a třeba i s darovanými hračkami – bude hrát. „Pokud máte dostatek sil a rádi pečujete o děti, uvažujte o pěstounství. Tím darujete vztah stoprocentně," dodává Ria Černá z Amalthey.