„Uzávěrka přihlášek je právě dnes," uvádí ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) Jana Machová.

Vloni prostřednictvím burz filantropie putovalo na projekty neziskovek v Pardubickém kraji téměř 900 tisíc korun. „Burzy filantropie začínají mít v kraji tradici. Daří se tak propojovat komerční sektor s neziskovým a díky nově vzniklým partnerstvím se například vloni podařilo podpořit přes dvacet kvalitních neziskových projektů. A nemusí jít vždy o finanční prostředky. Neziskovým organizacím pomohou i věcné dary nebo odborné poradenství. Vloni firmy kromě finančních darů věnovaly například tablety, tiskařské služby nebo na vlastní náklady provedly stavební práce," vzpomíná na loňskou úspěšnou sérii burz filantropie Pavel Šotola, krajský radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

„Letošní burzy filantropie se blíží. První se koná v Pardubicích 5. června a následuje v Chrudimi 10. června. Neziskové organizace, které působí na Pardubicku a Chrudimsku, si však musí pospíšit. Příjem projektových žádostí končí již dnes těsně před půlnocí," podotýká ředitelka Jana Machová z pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

„Projektové žádosti mohou neziskové organizace posílat e-mailem na adresu pavlikova@konep.cz nebo poštou na adresu KONEP," upřesňuje Jana Machová.
O výběru projektů, které postoupí do burzy filantropie, rozhodnou tradiční donátoři, ale také veřejnost. Ta může podpořit projekty svým hlasem od 14. do 27. května prostřednictvím webu www.nevladky.cz. Z každého okresu postoupí jeden projekt.

Mravenčí práce

„Příprava burz filantropie je doslova mravenčí práce. Jde hodně o komunikaci, četná jednání, skoro o výchovu firem a neziskových organizací v Česku," směje se ředitelka.
„Kromě  stabilních a věrných partnerů burz musíme stále hledat nové partnery a oslovovat nové firmy. A to je dnes, kdy jsou společnosti zavaleny desítkami různých žádostí o dotace a příspěvky a samy mnohdy řeší své existenční problémy, hodně složité," přiznává Jana Machová.