Jenže zatím se nejednalo o nějakou seriózní debatu, ale spíše o vzkazy přes média nebo na sociálních sítích.

„Není to úplně ideální varianta, ale splnilo to účel, který si fond vytyčil. Nejprve jsme jednali o nadačním fondu s Pardubickým krajem, ale nedařilo se nám ta jednání dotáhnout do konce, proto jsme se rozhodli, že fond založíme jako fyzické osoby," uvedl náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Větší pozornosti se Nadačnímu fondu Naše nemocnice dostalo až v okamžiku, kdy se na zasedání pardubických zastupitelů probíralo, že by měl dostat půl milionu z městské kasy. Opozičním politikům vadilo, že členy správní a dozorčí rady fondu je přitom hned pět radních. Někteří političtí konkurenti se tak domnívají, že se náměstek Jan Řehounek a radní Vítězslav Novohradský chtějí pomocí nadačního fondu zviditelnit před podzimními krajskými volbami.

CHYBÍ KONCEPCE

„Kdy jindy otevřít toto téma než před krajskými volbami? Kraj nemá koncepci, jak by měla nemocnice vypadat za 10, 20 nebo 50 let. Současnému areálu chybí rozvojové lokality a dostatek parkovacích míst. Obávám se, že po volbách by toto téma už tak silně nerezonovalo," nechal se slyšet primátor Pardubic Martin Charvát.

Podle něj je nyní ideální šance zapracovat plány na novou nemocnici do územního plánu města, který se právě připravuje.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický má pro nadační fondy pochopení, sám inicioval vznik fondu nemocnice v Ústí nad Orlicí. Iniciativa pardubických politiků mu ale připadá nestandardní.

„Pokud chce město Pardubice přijmout zodpovědnost za zdravotnictví, tak 
o tom můžeme jednat. Náklady na vybudování nové nemocnice by byly kolem pěti až sedmi miliard korun. Kraj si na tuto investici nemůže vzít úvěr, jelikož ho předchozí pravicové vlády zadlužily," sdělil Martin Netolický.

MAJÍ JINÉ PRIORITY

Podle hejtmana má kraj nyní jiné priority a nepatří mezi ně projekty, které jsou jen „vzdušnými zámky".

„Dokud budu hejtmanem Pardubického kraje, chci investovat rovnoměrně po celém kraji. Nejsem hejtmanem od Svítkova po Černou za Bory, jak se někdo mylně domnívá," dodal Martin Netolický.

Názory politiků na novou nemocnici se různí. Téměř všichni uznávají, že současný areál Pardubické nemocnice není ideální, velký otazník ovšem visí nad financováním případného nového monobloku.

„Eventuální výstavba nové nemocnice je určitě hodně ambiciózní projekt 
s vysokou finanční náročností s velmi dlouhou návratností," řekl pardubický zastupitel za ODS Vítězslav Štěpánek.

Pardubická TOP 09 považuje nadační fond za soupeření zájmových skupin a předvolební kampaň. „Do vyčištění pomyslného stolu nejlépe krajskými volbami pro příspěvek fondu z veřejných peněz hlasovat nebudeme," prohlásil radní Pardubic Libor Slezák.

Nadační fond Naše nemocnice
Ve správní a dozorčí radě Nadačního fondu Naše nemocnice (NFNN) figuruje pět členů Rady města Pardubic – primátor Martin Charvát, jeho náměstci Jan Řehounek a Helena Dvořáčková a radní Vítězslav Novohradský a Vladimír Ninger. Kromě politiků se ve fondu angažují také ředitelé krajských nemocnic. Cílem fondu je rozvinout širokou diskusi na téma nezbytnosti vybudovat novou nemocnici v Pardubicích. „Všechny názory pro nás budou důležité, očekáváme podporu, ale také zdravou opozici," píše se na webových stránkách NFNN.