Odstupte a neškoďte republice a ani v regionech. Trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše vyzývají ke složení mandátu i Evropští demokraté.

"Nejen vzhledem k posledním informacím ohledně "Čapího hnízda", kdy vše směřuje k minimálně náznaku velkých manipulací premiéra Andreje Babiše, jej jménem SNK Evropských demokratů a všech slušných lidí žádám, aby zvážil své setrvání na postu premiéra České republiky a dal tak prostor ke konečnému vyšetření této kauzy. Jeho vystupování v současné době škodí nejen České republice, ale také spolupráci se členy hnutí ANO na komunálních úrovních, kde ve velké řadě případů působí skupina slušných lidí, se znalostí místního prostředí a lokální problematiky," říká nově zvolený předseda SNK ED René Živný a dodává. "Určitě se necítím být kompetentní dělat rozsudky za soudce, ale v normální demokracii by za dané situace premiér již dávno odstoupil, a to až do konečného vyšetření případu."

V Pardubicích už k ukončení spolupráce s ANO vyzýval po provalení podezření na umlčování svědků v kauze Čapího hnízda i František Brendl. Kvůli uzavření koalice s ANO navíc pardubický klub SNK ED opustila ještě před vypuknutím aféry s únosem Andreje Babiše mladšího i bývalá primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Andrej Babiš
Brendl vyzývá k obnovení jednání o koalici "bez Babiše"