Z 19 odběrových míst v Pardubickém kraji, které redakce zmapovala, se ještě ten samý den dá na PCR test přihlásit u 15 z nich. Na druhý den bylo možné se zaregistrovat u dvou a za více než dva dny u jednoho.

„Testovala jsem se minulý týden. Volná místa byla v den registrace. Odběrové místo bylo bez fronty, byla jsem tam sama a šla hned na řadu. Výsledky jsem pak obdržela do 20 hodin,“ uvedla Tereza, která využila soukromou laboratoř.

S rychlým vyřízením byla spokojená Aneta Soukopová. „Na testu jsem byla 2. ledna ve 12:30, výsledek byl hned druhý den ve 12:07. Volná místa jsou tam skoro pořád, ale já jsem byla objednaná tři dny dopředu,“ popsala.

Pouze jedno z odběrových míst má v současné době plnou kapacitu. „V současné době laboratoře nestíhají, takže jsme testování pozastavili. Nevíme, na jak dlouho,“ konstatovala lékařka Maja Stříteská za laboratoř v ORL ambulanci Tinitus v Chrudimi.

Hřebečský tunel čeká dlouhá uzavírka.
Devět měsíců na serpentinách. Hřebečský tunel se v březnu uzavře

Nárůst pozitivních vzorků

Velmi vytížená je Laboratoř lékařské genetiky (LLG) na Masarykově náměstí v Pardubicích a dále Chrudimská, Svitavská a Orlická nemocnice. V Chrudimské nemocnici mají denně prostor pro 200 zájemců, ve Svitavské nemocnici pro 300 a v Orlickoústecké pro 320. Ve všech třech obvykle bývá kapacita několik dní dopředu zaplněna téměř z poloviny, některé dny bývá skoro plná.

Přehled o volných kapacitách a místech, kde přijímají bez registrace, nabízejí webové stránky https://testovani.uzis.cz. Obsahují podrobný seznam testovacích míst v každém kraji a okrese i s vytížeností a odkazy na rezervační stránky.

„Zájem o testy je velmi závislý na incidenci onemocnění a na podmínkách prokazování bezinfekčnosti. Po ukončení možnosti prokazovat bezinfekčnost PCR testem zájem o preventivní testy opadl. V příštích týdnech je očekávána vysoká míra nově nakažených a jsme připraveni denně zpracovat až 3000 testů,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Medila Petra Korchová.

„V prosinci byl průměrný denní počet vzorků vyšetřených v LLG asi 1200. Momentálně, v souvislosti s variantou omikron, vidíme výrazný nárůst pozitivních vzorků a samozřejmě se úměrně zvyšuje i počet testovaných osob,“ řekl manažer LLG Miroslav Fišer.

V Laboratoři lékařské genetiky přijímají zájemce pouze s předchozí registrací. V nemocnicích je možnost předem si vytvořit registraci, ale přijít i bez ní. Přestože laboratoře testy provádějí rychle, vyplatí se zaregistrovat na test dopředu. Zájemci tak znají přesný čas testu a ví jistě, že se dostanou na řadu. Pokud lidé potřebují test bez předchozí registrace, mohou navštívit odběrové místo soukromé testovací laboratoře.

Počet provedených testů postupně klesal. "Společnost Medila, která je největší zdravotnickou laboratoří v Pardubickém kraji, prováděla v posledních týdnech v průměru 1000 vyšetření PCR. Potřeba testů kopíruje průběh pandemie, kulminovala tedy v první polovině prosince a pak postupně klesala," uvedla Petra Korchová.

Třída Míru v Pardubicích
Třídu Míru čeká oprava, dlažbu nahradí beton. Po necelých sedmi letech

Čekání na výsledek delší než dva dny není obvyklé

Na výsledky testů lidé zpravidla čekají jeden až dva dny. Vyplývá to z dat krajské hygienické stanice.

„Až na výjimky máme od klientů pozitivní reference, 99 procent výsledků obdrží testovaní v ten samý den, kdy je vzorek dodán do laboratoře. Vzhledem k velkému množství klientů dochází sporadicky k chybám z pohledu osobních údajů, jako je špatně zadané telefonní číslo nebo e-mail, které se ale dokáží rychle vyřešit díky našemu call centru,“ řekl Fišer.

Problémy s tím, že lidé obdrží výsledek až po několika dnech, jsou podle hygieniků velmi ojedinělé.

„Pokud lidé nedostanou informaci o výsledku do dvou dnů, nebude vina na straně laboratoře. Pak je otázka, jestli správně nadiktovali telefonní číslo a zda ho pracovník správně napsal. Pokud ne, pak ta SMS buď nepřijde nikdy, nebo může přijít někomu jinému,“ zmínil ředitel krajské hygienické stanice v Pardubicích Antonín Vykydal.

Při registraci je tedy nutné dbát zvýšené opatrnosti. Vyplatí se také ověřit, zda u svého praktického lékaře má pacient aktuální telefonní číslo. Pokud SMS výsledkem nepřijde, je nejlepší zavolat na infocentrum krajské hygienické stanice nebo se obrátit přímo na laboratoř, kde test provedli.