Podobná malba 
v republice není

„V České republice podobný obraz určitě není, možná je něco obdobného v Itálii, ale ještě to nemáme ověřené. Oboustranné plátno takto velkých rozměrů je určitě raritou," řekl Jirák.

Olejomalba o rozměrech 261 krát 187 centimetrů zachycuje na jedné straně náboženský motiv Madony s Ježíškem, křížem a svatým Štěpánem. Na druhé straně je zachycená Panna Marie Ochranitelka (detaily na snímcích). Podle správců zámku obraz v minulosti sloužil zřejmě v procesích či jako oboustranně malované oltářní plátno.

Speciální stůl 
a zrcadlo

Obraz leží pod sklem na stole, pod kterým jsou umístěná zrcadla, aby bylo možné ho vidět i z druhé strany. „Struktura plátna, na kterém je obraz namalován, je porušená a je ve velmi špatném stavu. Obraz se proto nedá zavěsit a bylo nutné jej umístit tímto způsobem," uvedl Jirák.

Dílo je k vidění jako rozšíření prvního návštěvnického okruhu o víkendech a o svátcích od června do září. „Chceme během letošní sezony vysledovat, zda návštěvnický provoz unikátní obraz nebude ohrožovat, zda se třeba nezvyšuje nějak výrazně vlhkost. Po sezoně to vyhodnotíme a zvážíme režim prohlídek pro příští rok," řekl kastelán.

Obraz byl až do roku 1990 považován za jednostranný, druhou stranu odhalili až restaurátoři v roce 1990.