Pěstitelské pálenice postupně ožívají a letos čekají nadmíru úspěšný rok. Ve východních Čechách se, zdá se, urodí hodně jablek i hrušek a sezona tak bude nejspíš mnohem lepší než vloni. Ovoce všeobecně je letos i kvalitnější, sladší a „dobře teče".

„Vypadá to skutečně výborně. Jedeme už peckoviny, již na třešních a višních bylo znát, že úroda bude lepší než vloni. Jablka a hrušky přijdou na řadu až v druhé polovině září, na ně je ještě čas. Ovoce pro dobrou pálenku musí být přezrálé," řekl Jaroslav Chmelík z pálenice, kterou provozuje Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti.

Pozitivní ohlasy přicházejí i z dalších pálenic v regionu. Na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde se kvůli suchu letos urodilo ovoce naopak méně než vloni. Ale kvalitnějšího. Dobrou zprávou pro zákazníky navíc je, že všechny Deníkem oslovené pálenice letos nechávají ceny na loňské úrovni. Začínají tedy zhruba na 150 korunách za litr padesátiprocentního destilátu.

„Pokud jablka už nezničí žádné další kroupy, mohl by to být letos skutečně dobrý rok. Pálenky z jablek představují kolem 50 procent všech zakázek a vloni nebyla skoro žádná," přisvědčila majitelka pálenice v Češově na Jičínsku Iva Labaštová.

Některé pálenice zatím ještě provozy neotevřely, specializují se totiž právě na jablka a hrušky. Příkladem je Soukromý lihovar Radčice u Skutče na Chrudimsku.

„Otevřeme tak týden před svatým Václavem, na jablka je do té doby čas. Ovoce, vypadá to, bude mnohem víc než vloni. Ono to tak bývá, aby jeden rok stromy plodily, musejí ten další odpočívat," řekl majitel lihovaru Rudolf Tichý.

Taktéž lihovar v Hrobicích u Pardubic zahajuje sběr jablek, hrušek a švestek až za měsíc, 8. září.

Lidé z branže se shodují na tom, že ovoce pro pálení musí být pořádně zralé, až přezrálé, v žádném případě však nahnilé. Vedle jabkovice či hruškovice jsou žádané třeba ořechovky, třešňovice či populární slivovice. Někteří zákazníci ale do pálenic vozí i méně tradiční kvas, jako například i jahody či maliny. Na litr 50procentního destilátu je většinou třeba kolem 12 kilogramů ovoce.

Charakteristické je, že lidé k pálenicím neztratili důvěru po předloňské metanolové aféře. „Ona se nás sice vůbec netýkala, jenže mnozí si pletou pěstitelské pálenky s pančovaným alkoholem. Kontrol jsme tehdy v tom období ale měli víc, to je pravda," poznamenal Jaroslav Chmelík z pálenice v Rosicích. Kontrolami ale všechny pálenice prošly bez ztráty květinky.

„Pálenky sice obsahují určité množství metylalkoholu, ale je tak minimální, že by člověku dřív ztvrdla játra, než by oslepl," říkají mnozí provozovatelé s nadsázkou.