Poklepáním na základní kámen byla v pondělí v areálu Pardubické krajské nemocnice formálně zahájena největší investiční akce kraje posledních let. Jedná se o výstavbu nového multioborového pavilonu (vizualizační foto), který vznikne v místě někdejší lékárny.

Sto milionů dolů!

Hodnota nového pavilonu po výběrovém řízení na stavební část klesla z původních 306 na současných 201 milionů korun! Z toho 171 milionů uhradí Regionální operační program NUTS II Severovýchod.

Nový multioborový pavilon vyroste v těsném sousedství oddělení klinické a radiační onkologie a bude ve dvou patrech navazovat na budovu onkologie. Provozy však provázány nebudou. „Do nové budovy přemístíme oddělení nemocí plicních a tuberkulózy, infekční oddělení, stomatochirurgii, a také zubní pohotovost. Podle potřeby však může v budoucnu sloužit i jiným oddělením při dalších fázích rekonstrukce naší nemocnice. A právě v tom spočívá jeho multifunkčnost," uvedl ředitel pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

Pavilon bude podle něj splňovat nové požadavky pro komfort pacientů i personálu.

Oddělení, která se budou do nového multioborového pavilonu stěhovat, jsou nyní vesměs v již nevyhovujících budovách. Tyto stavby pak budou určeny k rekonstrukci či demolici. „V pardubické nemocnici je několik velmi zastaralých budov, které potřebujeme uvolnit k postupné rekonstrukci. A jejich přestěhování do nového pavilonu, který by měl být hotov na podzim příštího roku, nám právě v tomto ohledu uvolní ruce," řekl první náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starost zdravotnictví.

Za plného provozu

Výstavba multioborového pavilonu se uskutečňuje za plného provozu nemocnice. Termín dokončení je plánován na 2. října 2014. Hrubá stavba by však měla být údajně hotova již letos na podzim.

Výstavba multioborového pavilonu v pardubické nemocnici je momentálně jedním ze dvou velkých investičních krajských projektů ve zdravotnictví. „Kromě této stavby se jedná také o velkou rekonstrukci a přístavbu psychiatrie ve Svitavách. Díky evropským fondům můžeme rozvíjet nemocnice v majetku kraje a posunout laťku poskytované péče ještě výše," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.