Pardubický kraj bude v úterý bojovat o zimní olympiádu! Pokud to všechno klapne a dnešní „inspekce" dopadne dobře, měla by se na různých místech regionu odehrát od neděle 24. ledna do 29. ledna roku 2016.
Nepůjde sice o tu „velkou", na kterou se vždy upírají zraky takřka celé planety, ale o VII. Zimní olympiádu dětí a mládeže České republiky.

V hlavní roli emoce

Tato akce se koná pod přímou patronací Českého olympijského výboru každý rok, kdy se střídá letní se zimní olympiádou. Program her tvoří sportovní a umělecké soutěže ve vymezených kategoriích žáků základních škol.
Mladí reprezentanti čtrnácti krajů vždy nastoupí na olympijský stadion, složí olympijskou přísahu, jsou svědky obřadu zapalování olympijského ohně a vztyčování olympijské vlajky, dostávají olympijské medaile, bydlí v olympijské vesnici.
„Účastníci, sportovci z různých krajů České republiky, tak mohou prožít emotivní atmosféru velmi podobnou skutečným olympijským hrám," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Olympiády dětí a mládeže se staly skutečným svátkem sportu a praktickou demonstrací olympismu. Jsou největší sportovní akcí v České republice v žákovských kategoriích," upřesnil hejtman.
„Myšlenku kandidatury Pardubického kraje pořádat tuto sportovní akci podpořila samospráva kraje, obce a města předpokládaného místa konání sportovních soutěží i sportovní svazy. Plánovaným dějištěm sportovních klání je převážně oblast Orlických hor a Podorlicka," vysvětlil radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný.

Povinné sporty

„Mezi povinné sporty zimní olympiády patří alpské lyžování, běžecké lyžování, lední hokej, skicross a snowboarding. Z volitelných sportů jsou v přihlášce navrženy biatlon, krasobruslení, rychlobruslení a lyžařský orientační běh. V kulturní části her jsou plánovány taneční klání a výtvarně-fotografická soutěž," uvedl mluvčí Pardubického kraje Jakub Rychtecký.

„Jako nejčtenější regionální Deník v republice máme velký zájem o to, aby pořadatelství připadlo Pardubickému kraji. Naše noviny sportu fandí nejen proto, že je zde obrovská sportovní tradice i silná mládežnická základna. Olympiáda dětí a mládeže by Pardubickému kraji v roce 2016 určitě slušela," sdělil ředitel východočeských Deníků Tomáš Doubrava.