„Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali." Tímto heslem vyzývají pardubičtí anarchisté k bojkotu předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

Samolepky, plakáty proti volbám

„O víkendu se v Pardubicích objevily protivolební plakáty a samolepky. Na mostě přes ulici Jana Palacha byl vyvěšen transparent s nápisem Bojkot voleb. Na řadě míst jsou nasprejovaná protivolební hesla a upravené billboardy politických stran," konstatovala členka místní anarchistické skupiny Viktorie Svobodová.

Volby podle anarchistů neznamenají pro většinu lidí možnost vybrat si budoucnost podle vlastních představ, důstojnější život a rozšíření svobod, ale stávají se pouhou volbou menšího zla. Podle anarchistů se navíc tím, že předáme dobrovolně možnost rozhodovat o našich životech do cizích rukou, vzdáváme velké části svých svobod.

„Je nám vnucováno, že právě účast u voleb je bohulibým projevem zodpovědnosti. My si to nemyslíme. Jde totiž jen o to, aby co nejvíce lidí svým hlasem legitimizovalo stávající systém, který na skutečné potřeby obyčejných lidí zvysoka kašle. Máme za to, že volby do zastupitelských sborů jsou samy o sobě naopak projevem nezodpovědnosti a rezignací na vlastní odpovědnost," objasnila členka místní anarchistické skupiny Viktorie Svobodová důvody, proč k bojkotu voleb anarchisté tradičně vyzývají.

„Volby jsou fraška," tvrdí Svobodová

Podle anarchistů je navíc skutečná demokracie neslučitelná s kapitalismem. „Dá se snad mluvit o tom, že lidé mají rozhodovací pravomoci v systému, jehož nejdůležitější složka – hospodářství – je ovládána menšinou vlastníků a řízena menšinou manažerů? Vždyť právě tito lidé rozhodují o osudech ostatních bez toho, aniž by se jich ptali na jejich názor. Politikům jsou zájmy lidí ukradené, místo toho naslouchají zástupům lobbistů, kteří hájí především zájmy průmyslových koncernů a finančních kruhů. Volby v takovém systému jsou jenom fraška. Kdyby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali," nechala se slyšet Viktorie Svobodová.