Peníze na stavbu rychlostní silnice R35 prý v rozpočtu jsou. Stavět se ale patrně nezačne dřív než v roce 2017. Na problém je zaděláno u obce Časy, kde mohou vzniknout potíže s výkupem pozemků.

„V prvním úseku z Opatovic do Časů už máme vykoupeno 90 procent pozemků. Navíc na prvních dvou úsecích už všichni majitelé pozemků obdrželi od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) smlouvy. V rozpočtu pro rok 2016 ovšem není alokována částka na R35, jelikož se nepočítá s tím, že by se začalo stavět," uvedl pardubický poslanec Martin Kolovratník (ANO) s tím, že na příští rok je plánována příprava stavby a tendr na zhotovitele.

Problém může nastat u Časů

Existují ale také optimistické odhady, podle kterých by se mohlo začít stavět už na konci příštího roku. Ani to prý ale nepředstavuje problém, protože rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury lze měnit i během roku.

Problém by ovšem mohl vzniknout u obce Časy. Tamní starosta Zdeněk Seidl má vůči rychlostní komunikaci několik připomínek a obec se zatím zdráhá své pozemky prodat. Společnou řeč budou zastupitelé Časů hledat s představiteli ŘSD na zářijovém zasedání zastupitelstva obce.

Jedním z problémů může být třeba mostek, který kvůli R35 u obce vznikne.

Ten totiž nikdo nechce spravovat. Obec na to nemá v rozpočtu peníze a stát ze zákona nemůže mít pod palcem dopravní stavby na silnicích III. třídy. O novou stavbu ale nemá zájem ani kraj.
„Stanovisko kraje bylo, že chtějí tento úsek vyřadit ze sítě krajských silnic. Měli jsme k tomu mít nějaké jednání, ale zatím se mi nikdo z kraje ne᠆ozval," podotkl Zdeněk Seidl.

Stát při výkupech nabízí za půdu až osminásobek, než je její tržní hodnota.

Osminásobek ceny je prý maximum

„V Časech ale argumentují tím, že cena je nízká, jelikož kvůli silnici přijdou o část katastru a tím se jim sníží výnosy z daní. Zároveň se budou muset starat o zhruba sedmimetrový pás zeleně, který bude obec oddělovat od frekventované komunikace. Na to si budou muset pořídit techniku, která taky něco stojí," vysvětlil důvody nespokojenosti Martin Kolovratník, který byl přítomen jednání mezi zástupcem Časů a ŘSD.

V případě, že nedojde k dohodě, má stát možnost pozemky vyvlastnit. Bylo by to ale vůbec poprvé, co by se vyvlastňovaly pozemky nějaké české obce. Dosud byl k tomuto kroku stát nucen přistoupit pouze u soukromníků. „ŘSD dalo jasně najevo, že nad osminásobek běžné ceny nepůjde," dodal pardubický poslanec s tím, že silničáře tlačí čas, protože výkupy pozemků u první etapy by měly být hotové do konce letošního roku.