Měla to být demonstrace, jakých se policisté účastní vždycky. Měl to být obyčejný protestní pochod, kterých extremisté v sobotu uspořádali po celé republice několik. Místo toho se situace v Ostravě za pár minut zvrtla v prudké boje a policejní pořádková jednotka z Pardubického kraje se ocitla přímo uprostřed.

Jak se ukázalo, mimořádně násilný charakter celého dění nebyl náhodný. V Ostravě, na rozdíl od ostatních měst, totiž byl plán jiný. Protestní pochod byl jen záminkou a zároveň magnetem na lidi zvědavé na pouliční divadlo.

Připravená rvačka

„Situace na místě byla zcela jiná než jinde v republice. V Ostravě už se vědělo, že demonstrace hodlají využít kromě příznivců radikálních neonacistů také fotbaloví chuligáni  nejen z Ostravy. Právě tahle skupinka dvou až tří set lidí tvořila čelo davu, který se po protestním pochodu vrhl směrem k lokalitě Přednádraží obývané Romy," prohlásil velitel krajské pořádkové jednotky Jan Záhorský.
Právě lokalitu Přednádraží měli na starost policisté z Pardubického kraje a někteří si tu bez nadsázky připadali jako v kulisách válečného filmu.

„V té nejhorší části ty domy drží pohromadě jen silou vůle. Museli jsme dávat pozor na vozidla, protože v silnicích tam zcela chyběly kanálové kryty. Jinak zde ale byl naprostý klid," uvedl Jan Záhorský.
Opačná situace, než v sektoru pardubických, ale nastala jen o pár ulic dále. Tam se mezitím nahrnul dav, vedený radikály. Ten okamžitě a bez snahy dostat se k Romům zaútočil proti policejním těžkooděncům. V té chvíli přišel také rozkaz, aby se pardubická pořádková družstva přesunula jako posila k ostatním policejním složkám.

Na křižovatku ulic Nádražní a Mariánskohorská, kde se odehrály ty nejprudší boje, se dostali i pardubičtí policisté.
„Podmínky v té chvíli byly dost obtížné. Na policisty z davu létalo úplně všechno. Lahve vybrané z kontejnerů, dělobuchy, tyče, kameny, dokonce i plechovka s barvou. Hlavní municí radikálů ale byly cihly. Těmi také bylo několik našich policistů zasaženo," popsal Jan Záhorský.

Osm zraněných

Na křižovatce to v té chvíli vypadalo jako ve válečné zóně. Na policejní těžkooděnce doslova pršelo kamení a cihly.  Policisté ale i přes výstroj inkasovali rány.
„Celkem utrpělo zranění osm našich policistů. Šlo naštěstí jen o drobná poranění a zhmožděniny. Jeden z policistů byl opakovaně zasažen kameny do přilby a utrpěl menší otřes mozku. Zásahů do hlav, které zastavily přilby, ale bylo více," řekl Záhorský.
Škody doznala také výstroj. Policisté přišli celkem o tři plexisklové štíty, které naštěstí zadržely většinu vržených kamenů. Poničené byly i přilby  a kamenům neunikla ani policejní vozidla.