ČSSD i ANO se dušují, že vztahy na pardubickém magistrátu nová koalice neovlivní. Ovšem vztahy mezi krajským městem a Pardubickým krajem zřejmě naruší. Kvůli průběhu povolebních vyjednávání se do sebe na facebooku pustili poslanec a pardubický zastupitel Martin Kolovratník a hejtman Martin Netolický.

VYTVOŘILI DVOJBLOK

„Martin Netolický a Roman Línek se dohodli, že se jim spolu pracuje dobře a vytvořili dvojblok. Tím získali vyjednávací většinu a podařilo se jim sestavit koalici. Za mě respekt, souhlasím
 s tezí, že vítězem voleb je ten, kdo dá dohromady většinu. Mrzí mě jediná věc. Že kolegovi Janu Řehounkovi v sobotu večer sdělili, že jednat se bude až v pondělí. To bylo fakt tak těžké říct to na rovinu už v sobotu?" napsal na sociální síť Martin Kolovratník.

„Až budete dělat slušnou kampaň, pak se dá jednat," vzkázal ANO hejtman a upozornil na to, že ani hnutí Andreje Babiše se nevyhýbá koalicím, ve kterých chybí vítěz voleb. Podobná vláda byla po komunálních volbách v roce 2014 sestavena v pátém městském obvodu v Pardubicích.

Netolický se pustil i do prezentace Kolovratníkových aktivit kolem stavby D35. „Mimochodem mám pocit, že všechno v kraji dělá kolega Kolovratník. Dokonce D35 osobně staví… Jen my na kraji nic. Ostatně takto byla nastavená celá kampaň ANO. Vy nic neděláte, všechno čeká na nás, abychom vám to ukázali," podotkl Martin Netolický.

VÝKUPY POZEMKŮ

Podle Martina Kolovratníka stavbu výrazně urychlil jeho návrh novely zákona o výkupu pozemků.

„Když jsem přišel, tak nebylo vykoupeno skoro 1400 pozemků. Dnes má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) všechny. A jdou stavět," řekl pardubický poslanec.

Podle hejtmana se ale chlubí cizím peřím. „Nepřisvojuj si cizí práci. Už v Bibli bylo psáno: 'Co je císařovo, císaři, co je božského, Bohu.' Je třeba poděkovat hlavně pracovníkům ŘSD a řediteli Bohumilu Vebrovi osobně," reagoval na sociální síti hejtman Martin Netolický.