Evropské dotace jsou druh subvencí, poskytovaných z fondů Evropské unie (EU). Dotace slouží k vyrovnávání ekonomických rozdílů mezi jednotlivými státy EU. Fondy Evropské unie zahrnují širokou škálu finančních nástrojů. Slouží především 
k podpoře hospodářského růstu členských zemí, zlepšování vzdělanosti jejich obyvatel a snižování sociálních nerovností.

Evropské dotace snadno, rychle a na všechno ve výši 100 procent. To slibují obcím ve východních Čechách lidé z různých firem, které se prezentují jako specialisté na evropské dotace. Někteří starostové z Chrudimska, kteří byli osloveni s nabídkou přímých dotací z Bruselu, se tak ozvali východočeskému europoslanci Tomáši Zdechovskému. Ten jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu nechal nabídky prověřit a zjistil, že se jedná o sliby podvodníků.

„Jedna ze společností ve svých prezentacích tvrdí, že přes partnerské firmy zajišťuje dotace z Evropské unie. Vše jsme ověřovali u Evropské komise. Ta uvedla, že slibované bruselské dotace na hřiště a sportovní areály ne᠆existují," řekl člen kontrolního výboru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Rozšířila se fáma 
o rychlých dotacích

Mezi lidmi se prý velmi rychle rozšířila fáma o rychlých evropských dotacích, které lze údajně získat na všechno.

„Obracejí se na mě s tím, jak je možné, že neumíme zařídit přímé dotace z Evropské unie a poukazují na firmy, které to údajně dokážou. To je rozhodně nesmysl a s největší pravděpodobností i podvod," upozornil na nekalé jednání Zdechovský, který celou záležitost řešil i s prvním náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem.

„Chceme udělat informační kampaň tak, aby lidé nenalétli různým podvodníkům. Lidem by hlavně mělo být podezřelé, když jim někdo nabízí snadné dotace ve výši 100 procent. Takové dotace jsou zcela výjimečné," zdůraznil Roman Línek, který o podvodech různých rádoby „zprostředkovatelů" jednal rovněž s představiteli Evropské rady a Evropské komise.

V období let 2008 až 2014 získala Česká republika z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z Evropského sociálního fondu a z Fondu soudržnosti celkem 490,2 miliard korun. Obce bez Prahy se na tomto objemu podílely 16 procenty a získaly částku ve výši 79,3 miliard korun. Více než polovina peněz přišla z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 44 procent připadlo na Fond soudržnosti a dvě procenta pak na Evropský sociální fond.