Hygienici nikde koupání nezakázali, mírně znečištěné jsou od května jen rybníky Rosnička na Svitavsku a Hluboký na Pardubicku, od července pak vodní plocha Konopáč na Chrudimsku.
V hledáčku krajských hygieniků je především vodní nádrž Seč na Chrudimsku, jelikož právě ta je cílem mnoha rekreantů a sinice se tam objevují obvykle už od začátku prázdnin.

Koupání na Seči je bez omezení

„Voda vypadá velmi dobře, koupání je bez omezení. Výskyt sinic od posledního odběru dokonce poklesl," uvedl vedoucí chrudimských hygieniků Jaroslav Říha.
„Teplota voda dosahuje 25 i více stupňů. Nelze ale vyloučit, že se vodní mikroorganismy rychle přemnoží. Minulý rok byl na Seči vyhlášen zákaz koupání před koncem srpna, rok předtím se voda zkazila během měsíce a zákaz platil od 25. července," konstatoval pro Deník Jaroslav Říha.

Stále čisté jsou písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku, nádrž Březina na Svitavsku či přehrada Pastviny a rybník Dlouhý na Orlickoústecku.
Rybník Rosnička je od května znečištěn fytoplanktonem s nízkým zastoupením sinic, což způsobuje sníženou průhlednost vody, po koupání je proto vhodné se osprchovat.

Hluboký hlásí nižší průhlednost

Nižší průhlednost vody má i rybník Hluboký. Na konci července hygienici zjistili také zhoršenou kvalitu vody v nádrži Konopáč, kde v minulosti zákaz koupání nikdy vyhlášen nebyl. 

(čtk, iko)