René Živný, mimo jiné někdejší mistr světa v bikrosu, se rozhodl vyzkoušet při této příležitosti i cyklotrasy a cyklistickou infrastrukturu v našem kraji.  Díky tomu má za týden v nohách několik stovek kilometrů, ale také osobní zkušenosti, které nenahradí žádné  písemné zprávy.

Letošní turistické „pecky" jsou spojeny s tradicemi. Která zaujala osobně vás?
Musím říci, že letos se pořadatelům podařilo vybrat opravdu mnoho krásných míst a všechna si zaslouží pochvalu za vynikající připravenost. Já jsem se na to díval z několika pohledů. Pokud začnu sportovním duchem, tak mě zaujala návštěva pardubického Synthesia parku. Stát u legendárního Taxisu je zajímavý pocit. Příjemným sportovním zážitkem byla také projížďka po Vysokém Mýtě ve staré Aerovce z dílny karosáře Sodomky.  Druhým pohledem může být ten „chlapský" . Výstava „hadraplánů" v České Třebové, Vojenské muzeum v Králíkách s opravdu velikým počtem exponátů či Muzeum řemesel v Letohradě musí rozechvět každého muže. Samozřejmě jsem měl i pohled otce, kam bych vyrazil se svými malými syny. Zde jednoznačně vítězí projížďka úzkokolejkou v Mladějově, skvělá je také výstava živých motýlů ve Východočeském muzeu v Pardubicích a samozřejmě žádné dítě neodolá Perníkové chaloupce pod Kuňkou.

Vyzkoušel jste i služeb Českých drah a cyklobusu. Jak jste byl spokojen?
Byl jsem příjemně překvapený úrovní nabízených služeb. Na trase z České Třebové do Pardubic jsem vyzkoušel vlak Českých drah, který deklaroval vagon pro cyklisty a vše bylo super. Dostanete místenku nejen na sezení, ale rovněž svůj hák na kolo. Tyto služby cyklisté musí ocenit. Rovněž služba cyklobusu vypadala zajímavě, tu jsem využil na trase z Poličky do Moravské Třebové a příjemně mě potěšilo jeho hojné využití cyklisty. Během cesty jsem se snažil testovat ale i další věci spojené s cestovním ruchem či cyklistikou.

Během sedmidenní tour vás osobně podpořila i řada známých osobností…
Bylo to velice příjemné, alespoň jsem nemusel některé úseky jet sám. Některé etapy se mnou absolvovali například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, ředitel Českého Rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník, člen výboru pro sport Pardubického kraje Aleš Meloun, místostarosta Moravské Třebové Václav Mačát, místostarosta Litomyšle Radmil Kašpar  či cyklokoordinátorka Renata Šedová.

Které úseky byly nejtěžší, popřípadě jestli došlo na nějaké technické problémy?

Hlavně musím říci, že Pardubický kraj se může pyšnit nádhernou přírodou, takže všude cesta ubíhala velice pěkně. Nádherná je projížďka po cyklostezce v údolí Tiché Orlice, tu bych doporučil opravdu všem rodinám s dětmi. Pro mě,jako „chlapce z nížiny" jsou samozřejmě všechny kopce náročnější, takže při přejezdu z Třemošnice do Nasavrk či z Nových Hradů do Poličky, jsem si musel sáhnout hluboko do rezervy svých sil, ale dalo se to zvládnout. A když už jsem opravdu do kopce nemohl, tak na mě v jedné z vesnic před Poličkou vyběhl ze zahrady pes a to byste koukali, jak rychle jsem ten krpál vyjel…

Kromě cyklostezek, co by dle vašeho názoru pomohlo ještě rozvoji turistického ruchu v Pardubickém kraji?
Jednoznačně výstavba nového terminálu na pardubickém letišti. Já pevně věřím, že na podzim bude stavba schválena a v dalším roce realizována. Pak už je na destinačních managementech nalákat turisty ze zahraničí do regionu. To ovšem nemůžeme dělat až na letišti, ale turisty musíme oslovit již na veletrzích v zahraničí. Musíme zahraniční cestovky přesvědčit, aby zařadily výlety po Pardubickém kraji do svých balíčků. Ale nejde na ně čekat za pecí doma. Musíme vyrazit my k nim. To je ostatně hlavní úkol do budoucna i pro naši krajskou Destinační společnost. Druhou věcí, kterou jsem již několikrát deklaroval, je podpora významných a vícedenních sportovních či kulturních akcí, které dokáží přilákat turisty do našeho regionu na více dní. Na druhou stranu musím říci, že kraj v posledním půlroce navázal intenzivní spolupráci s pěticí „malých" destinačních společností našeho regionu a jejich práce je na vynikající úrovni. Pracují v nich opravdu zapálení lidé a je radost sledovat jejich kreativitu. V minulých dnech jsem navštívil zástupce například v Hlinsku či Litomyšli a musím před jejich nápady a elánem smeknout. I proto věřím, že turistický ruch v Pardubickém kraji čekají světlé zítřky.