Regionální operační program (ROP) Severovýchod rozdělí ještě přibližně 800 milionů korun. Zájemci z Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje se o dotace budou moci ucházet s projekty v oblasti školství, silnic a podpory cestovního ruchu. O zaplacení pokuty 378 milionů korun za chybovost v minulých projektech by měly kraje rozhodnout do poloviny srpna. Po videokonferenci výboru regionální rady Severovýchod to uvedla mluvčí ROP Eva Jouklová.
„Silniční a školská výzva budou vyhlášeny od 30. září do 31. října, marketingové projekty pro cestovní ruch budou moci žadatelé o dotaci předkládat od 1. do 30. listopadu," poznamenala Eva Jouklová.

Školství a silnice

Vedení ROP nevylučuje, že by do regionu mohlo ještě přijít 552 milionů korun z ROP Severozápad a z Operačního programu Technická pomoc. Případné výzvy na tyto peníze by ROP vyhlásil příští rok a opět by se týkaly školství a silnic.
Výbor se seznámil také s průběžnými výsledky kontroly Domu pohody v Chrastavě.

Zaplacení pokuty, takzvaných korekcí, je nutné pro obnovení financování programu Severovýchod z Bruselu. Ministerstvo financí nedávno odmítlo peníze na pokutu půjčit Regionální radě Severovýchod. Ministerstvo požaduje, aby si půjčku vzaly přímo kraje.  „Do konce září musíme uhradit požadovaných 378 milionů korun. V první polovině srpna budou o zaplacení korekce hlasovat krajští zastupitelé, 16. srpna pak výbor regionální rady Severovýchod," uvedl pověřený ředitel úřadu regionální rady Zdeněk Vašák. Vyřešení korekcí nyní zkomplikovalo to, že ministr financí Miroslav Kalousek je v demisi.

ROP Severovýchod o objemu zhruba 18 miliard korun byl vytvořený pro programovací období 2007 až 2013. Zatím se z něj proplatilo 12,3 miliardy korun. V severovýchodních Čechách se dokončilo celkem 430 projektů z 588 realizovaných.