„Rozhodnutí už padlo," informoval včera exkluzivně Deník hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Není to detenční zařízení, ale pobytové zařízení pro legální azylanty," doplnil zásadní skutečnost. Upřímně dodal, že jak místní, tak krajská samospráva není tímto rozhodnutím nadšená.

Na schůzce v Králíkách byly podle hejtmana jasně definovány požadavky a podmínky na provoz zařízení. Týkají se oblastí: bezpečnost, školství a zdravotnictví. V Králíkách bude z preventivních důvodů posílena policie, a to o patnáct policistů, ve městě přibyde také sedm příslušníků cizinecké policie. „Je to preventivní opatření, neočekávají se žádné nepokoje, žádné problémy," zdůraznil hejtman. Mezi další podmínky patří kamerový systém na objektu, evidence příchodů a odchodů, celodenní ostraha a přítomnost sociálních pracovníků. Měl by také vzniknout městský kamerový systém a centrální pult ochrany.

Opatření by měla chránit nejen místní, ale i azylanty. Situace v Králíkách je vyhrocená. „Je to plné emocí. V Králíkách lidi chápu, je to pro ně něco nového," vzkázal místním hejtman.