V polovině ledna se sešli zástupci odboru školství krajského úřadu se zástupci čtyř škol, ve kterých se uskuteční projekt Stop násilí na školách. Ten má za úkol zlepšit informovanost studentů a žáků v případě útoku na školské zařízení. Pro Pardubický kraj jej zajišťuje Česká asociace Okinawského karate a kobuda, jejíž zástupci byli setkání přítomni.

„Vybrali jsme z každého okresu jednu školu. Jednou z nich byla například i zdravotnická škola z Ústí nad Orlicí. Důvodem byl i fakt, že zdravotníci se ve svém zaměstnání stávají terčem útoků,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za oblast školství.

„Cílem projektu je naučit se vnímání okolí. Praktický nácvik východisek z nebezpečných situací v návaznosti na dění ve světě. Komunikace na téma prevence kriminality nebo vytvoření týmového ducha studentů a jejich posílení psychické odolnosti. V rámci projektu se studenti seznámí i s praktickými prvky sebeobrany,“ vysvětlil Martin Kiss, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje.

Pardubický kraj se bezpečností na školách zabývá dlouhodobě. V roce 2018 byly za podpory ministerstva vnitra uspořádány na školách v Pardubickém kraji semináře k ochraně měkkých cílů – konkrétně pedagogů. „Rádi bychom zvýšili povědomí středoškoláků o nebezpečích, která život přináší. Chystáme proto i další formy proškolování, např. ve spolupráci s Policií České republiky,“ dodal Bohumil Bernášek.

Pilotní projekt na školách v Pardubickém kraji bude realizován od února po dobu deseti měsíců. Účastní se ho žáci následujících škol: Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí, Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi, Střední průmyslová škola stavební Pardubice, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Poličce. Pardubický kraj do projektu investoval částku 200 tisíc korun.