Skoro to až vypadá, jako kdyby poručili dešti a větru a ten plnil jejich zadání přesně podle plánu. A kdo chtěl číst na těchto řádcích katastrofické scénáře o boji se záplavami či naopak suchem, bude zklamán.

Po oteplení z minulého týdne sníh totiž odtává velmi pomalu, vsakuje se a pomáhá snižovat půdní deficit vláhy. Řeky zůstávají ve svých korytech, přehrady se plynule plní, a jarní povodně (alespoň zatím) nehrozí ani podle nejčernějších scénářů. Podobný ráz počasí má vydržet i celý příští týden. Prostě ideální podmínky.

Nehrozí tak opakování roku 2006, kdy region spláchly jarní povodně. Analogie s 13 let starou situací vyvolalo velké množství sněhu na horách. I letos ho je totiž třikrát více než při minulých zimách.

„Situace se vyvíjí skutečně velmi pozitivně. Teploty jsou na horách jen mírně nad nulou, v noci dál mrzne a neprší. Sníh odtává velmi plynule, což je ideální stav,“ řekl Janek Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu.

Plynulé tání sněhu potvrzují to včerejší data meteorologů. Ještě na počátku února bylo na území Pardubického kraje ve sněhu ukryto 166 milionů kubíků vody, teď je to už jen 92 kubíků vody. Za poslední týden roztála třetina zásob.

V sousedním Královéhradeckém kraji s vyššími horami, kde sníh odtává pomaleji, zbývá stále ještě přes 200 milionů kubíků, jež budou postupně zásobovat Labe.

„K pondělnímu ránu bylo nejvíce sněhu naměřeno v Krkonoších nad Voseckou 234 cm a 1053 mm vodní hodnoty a na Lysé hoře, 223 cm, což odpovídalo 923 mm vodní hodnoty,“ píše se ve zprávě hydrologů ČHMÚ.

Zásoby vody ve sněhové pokrývce se ve vyšších polohách v průběhu týdne podle zprávy nebudou příliš měnit. Ve středních polohách ale bude docházet k postupnému odtávání sněhu.

Pakliže nyní ještě leží sníh bezmála na polovině území Pardubického kraje, při nynějším rázu počasí zůstane za 14 dní už jen v pohraničních horách a ve nejvyšších partiích Vysočiny.

Příznivá je skutečnost, že půda pod sněhem není až na výjimky zmrzlá, takže odtávající sníh se bude dál plynule vsakovat a neodteče. Zatímco půdní vlhkost už je na optimální úrovni, se zásobami podzemních vod je to stále špatné. V hlubších profilech se po létech abnormálního sucha bude hladina vody doplňovat jen zvolna.