Na jaře letošního roku by měl začít archeologický průzkum na trase dálnice D35 v úsecích Opatovice-Časy a Časy-Ostrov, které v minulých dnech získaly souhlasný posudek k vlivu stavby na životní prostředí. Na podzim by se pak podle ministra dopravy Dana Ťoka mohlo začít stavět.

Archeologové se nejdříve mají zaměřit na důležitá místa stavby. „Jde nám zejména o to, abychom se s firmou, která bude provádět archeologický průzkum, domluvili, aby ho nejdříve provedla tam, kde jsou objekty na kritických místech – třeba křižovatkách a mostech," uvedl Ťok.

Cena zemních prací na trase dálnice D35 by se měla z odhadovaných 300 milionů korun snížit asi na dvacet procent, archeologická část z 200 milionů korun zhruba na 80 procent. „V součtu budeme určitě na méně než polovině odhadované ceny," uvedl ředitel pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Soutěž byla rozdělena na 12 částí. Na zemní práce podalo nabídku 15 firem, na archeologickou část tři. „Firem, které mají oprávnění od Archeologického ústavu na provádění archeologie, tolik není," vysvětlil Vebr.

Celkem už podle Ťoka došlo k vykoupení více než 99 procent pozemků. „Problémy při výkupech pozemků samozřejmě byly, u některých jdeme přes vyvlastnění," řekl ministr s tím, že už došlo na žádost o stavební povolení.

„Počítáme s tím, že stavební povolení rozdělíme tak, abychom mohli stavět a dokončit věci tam, kde to není dořešené," uvedl ministr dopravy.

Zájem o výstavbu jednoho úseku mělo podle Vebra 15 uchazečů, o druhý 14. Převážně se jednalo o sdružení stavebních firem, kromě českých společností se přihlásily i firmy z Turecka, Řecka, Itálie a Kazachstánu. O vítězích by se mělo rozhodnout v létě.
„Zhruba za tři roky od zahájení stavby by oba úseky měly být v provozu," dodal Dan Ťok.