„Nejdříve chci vědět, jak se lékař chová v kolektivu a jakou má ochotu pracovat, až na konec mne zajímá, odkud je,“ podotkl Pavel Kunčák, náměstek léčebné péče Svitavské nemocnice a primář oddělení ARO. I díky lékařkám ze zahraničí je svitavská interna na dobré cestě z krize.

Nové lékaře hledá vedení krajských nemocnic všude. Nabízí stipendia a náborové příspěvky.

„Bez interny nemocnice nemůže fungovat, protože jde o klíčové oddělení. Strach mají logicky i starší lidé, kteří pomoc interny potřebují. Po Svitavách i nemocnici se už šíří zvěsti, že z interny bude oddělení následné péče,“ svěřil se Deníku se svými obavami Zdeněk Flídr ze Svitavska.

Už může být v klidu. Interní oddělení Svitavské nemocnice má nové lékaře. „Přijali jsme na internu několik mladších lékařů. Ještě stále to není úplně ideální situace, chybí nám nyní zkušenější kolegové, protože lékaři bez aprobace musí pracovat pod dohledem,“ vysvětlil Kunčák.

Psali jsme:

Ilustrační foto
Krize na interně ve Svitavách pokračuje. Lékaře neláká ani 300 tisíc

Ze sanitářek lékařky

Tým interny posílily dvě lékařky z Ukrajiny, které do Čech utekly před válkou. Než oblékly doktorský plášť, pracovaly jako sanitářky. Seznámily se se Svitavskou nemocnicí a českým zdravotnickým systémem. „Čekali jsme na povolení výkonu práce lékaře v České republice. To už mají, takže posílily internu. Jedna z nich má čtyřletou praxi z interního oddělení, druhá pracovala jako lékařka dva roky na dětském oddělení,“ sdělil Kunčák.

Nabídka volných míst v krajských nemocnicích - ZDE

Obě ženy pracují jako lékařky pod dohledem a připravují se na aprobační zkoušku. V květnu je čekají písemné testy a za rok z nich budou oficiálně lékařky. Ve Svitavské nemocnici pracuje více lékařů původem ze zahraničí. Jsou tu Ukrajinci, kteří jsou v nemocnici už roky, pacienti se setkají i s lékařem z Velké Británie nebo Jemenu. „Už ani nepoznáte, že nejsou místní,“ řekl primář.

Interna. Ilustrační foto.
Problémy na interně ve Svitavách pokračují. Pomoci mohou zdravotníci z Ukrajiny

Nemocnice ve Svitavách řeší nedostatek lékařů a sester stejně jako ostatní zdravotnická zařízení v republice. Postupně ale tým lékařů omlazují, protože někteří starší kolegové už vyhlížejí penzi. „V současné době se nám podařilo částečně doplnit personální stav mladších lékařů. Z větší části se jedná o cizince. Postupně se nám pro ně daří vyřizovat povolení k výkonu práce lékaře. Někteří kolegové, kteří jsou tady déle, splnili podmínky aprobační zkoušky. Situace v naší nemocnici se zlepšila, ale čeká nás generační výměna. Připravujeme se na ni dopředu, proto jsme vzali více mladších kolegů,“ přiblížil Kunčák.

Dvacet volných pozic

Lékaři chybí zejména v některých odbornostech. Na webu Svitavské nemocnice je vypsaná dvacítka volných pozic. Hledá se zástupce primáře interny, lékaři na chirurgii, psychiatrii nebo rehabilitaci. „Než vychováte chirurga, trvá to deset let,“ podotkl primář ARO.

Nové kolegy hledá vedení krajských nemocnic všude. Nabízí stipendia a náborové příspěvky pro lékaře, které mohou činit až 300 tisíc korun. „Dáváme příspěvky nemocnici, máme program pro nové lékaře. Jedná se o několik milionů korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

Ani velké peníze nejsou pro absolventy a lékaře lákadlem, někteří dají přednost soukromému sektoru. „V pátek jedu do Prahy na veletrh pracovních příležitostí pro mediky. Snažíme se, ale čeští absolventi moc do menších nemocnic nesměřují. Spíše je lákají fakultní nemocnice,“ dodal Kunčák.

Nemocnice Svitavy
KAUZA: Krize na interně ve Svitavách. Lékaři odcházejí

Nedostatek lékařů tak není jen problém svitavské interny. Tento obor je podle lékařů náročný a složitý. Doktorů s obecnou kvalifikací v interně je tak málo i proto, že mají kvalifikace v různých podoborech interny, třeba kardiologie nebo gastroenterologie. „Být obecným internistou je složité a málo žádané, každý chce specializaci,“ zmínil Kunčák.

Nemocnice ve Svitavách hledá i nové zdravotní sestry. Podle Kunčáka jednu dobu chyběly porodní asistentky. Teď ví, že během několika let bude hledat dětské sestry. Těch je obecně nedostatek stejně jako internistů.