V Schaeffler závodě ve Svitavách vzniká nové centrum pro výzkum a vývoj, které je zaměřené na zdokonalování a vývoj v oblasti elektromobility. Společnost ho staví v souvislosti s rozvojem elektromobility a zaměří se nejen na výrobu, ale také na vývoj technologií pro potřeby elektromobilů.

„Svitavský závod působí jako vedoucí závod skupiny Schaeffler pro výrobu termoregulačního modulu. Vybudováním nového centra se nám kromě rozšíření kompetencí a rozvoje našeho hlavního produktu podaří získat nové projekty i pro oblast elektromobility a zabezpečit tak rozvoj a udržitelnost pro podnik,” uvedl ředitel společnosti Schaeffler Gabriel Michalec.

V České republice přibylo v minulém roce 789 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří od příštího roku o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Stejně jako v dalších zemích Evropy i v České republice se elektrická auta stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

Nové centrum bude potřebovat kvalifikované pracovníky. Pro projekty související s elektromobilitou plánuje Schaeffler ve Svitavách obsadit zejména inženýrské pracovní pozice. Spolupracuje také s českými univerzitami.

„V závodě ve Svitavách zaměstnáváme více než 550 zaměstnanců. Do konce roku 2024 plánujeme pro oblast elektromobility vytvořit přibližně 30 nových pracovních míst, přičemž momentálně hledáme mimo jiné vysokoškolsky vzdělané kandidáty na pozice konstruktérů a vývojových inženýrů. Jedním z benefitů uvedených pracovních pozic je také možnost neustálého rozšiřování kvalifikace prostřednictvím odborných školení a spolupráce v mezinárodních týmech a taktéž progresivní kariérní růst,“ sdělila manažerka Pavla Jelínková.

Události 50. let 20. století v Litomyšli přibližuje film Víta Mazánka nazvaný ATA. Premiéru má v pátek v Klášterních zahradách v Litomyšli.
FOTO: Premiéra filmu ATA o politickém procesu se koná v Litomyšli

Praxi v podniku chtějí propojit s univerzitami. Jedním z plánovaných projektů je možnost realizace odborných přednášek na univerzitách.

Elektromobily už na českých silnicích zdomácněly. V České republice jich jezdí více než tři tisíce.