O prázdniny v zahraničí projevují velký zájem i teenageři z Pardubického kraje. Jezdí na dovolenou, za vzděláním i za výdělky.
Podle výsledků průzkumu organizace Europe Direct, kterého se účastnilo celkem 298 osob, tak bude trávit část prázdnin v zemích Evropské unie zhruba každý třetí Čech ve věku 13 až 20 let.

Do zahraničí hlavně na dovolenou

Mezi nejčastější destinace, kam mladí zavítají, patří Slovensko, Řecko, Španělsko a Itálie. Do těchto zemí se teenageři vydávají nejvíce za účelem dovolené.

Žáci a studenti takovéto cesty podnikají většinou s rodiči. Letos tímto způsobem stráví část prázdnin kolem 16 procent dotázaných. Zajímavé je, že za účelem dovolené podle průzkumu vycestuje každá pátá mladá žena, ale jen zhruba každý osmý muž.
Kromě dovolené patří mezi prázdninové zahraniční aktivity studentů také vzdělávací kurzy. Zvláště ty jazykové se těší vysoké návštěvnosti. Za letním vzděláváním do zemí Evropské unie vyrazí celkem  5 procent dotázaných.

Mezi dívkami je zájem o vzdělávací kurzy nepatrně vyšší, 5,6 procent z nich má v úmyslu se nějakého zúčastnit.

Na cestu často chybí finance

Mladí jezdí do ciziny jednak na dovolenou a za vzděláním, ale také  za výdělkem, což se týká starších osmnácti let.
To potvrzuje i dvacetiletá studentka Markéta Hubená z Nemošic, která právě dokončila střední školu.

„Protože jsem se nedostala na vysokou školu, odlétám o prázdninách do Anglie, kde bych chtěla pracovat jako aupair. Jednak si tak vydělám a jednak si procvičím cizí jazyk, což se mi určitě v budoucnu neztratí," prozradila letošní maturantka.
Cesta do ciziny často bohužel ztroskotá na nedostatku financí mladého člověka.

„Do zahraničí jsem se o prázdninách chtěl opravdu podívat. Nakonec ale nejedu, protože nemám dostatek peněz. Lákaly by mě nějaké jižní evropské státy, tak snad to vyjde příští prázdniny," vypráví o svých plánech dvacetiletý student Kamil Vašíček ze Závratce u Třemošnice.
Vzrůstající trend zájmu o letní pobyty v zahraničních zemích potvrzuje, že si jsou studenti a žáci vědomi volného pohybu po zemích Evropské unie a všech výhod s tím spojenými.

Veronika Skřivanová