„Mladá lipová alej statečně stojí u frekventované silnice a odráží pokusy o přestavby komunikace. Nominuji ji jako vyjádření díků správcům silniční zeleně pro Pardubický kraj, kdy u nás bylo loni vysazeno stromů více, než pokáceno," uvedl Martin Černý, který polabinskou alej na cenu nominoval.

Dvanáct nominací

Celkem je už nominováno dvanáct alejí z deseti různých krajů. Zatímco některé kraje mají v soutěži už i tři želízka, zástupkyně z Karlovarska, Moravskoslezska, Plzeňska a Ústecka zatím chybějí.

A proč se organizátoři rozhodli právě pro aleje? „Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka. Představují historickou paměť krajiny a zároveň odkaz našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní přes léto hledají ochranu před ostrým sluncem. Jsou důležitými biokoridory a navíc jsou stále opomíjené a ohrožené," uvedla vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.

Anketa s fotosoutěží

Vedoucí kampaně věří, že tato anketa přivede do alejí další výletníky, kteří se nadchnou pro krásu i význam stromů v krajině a městech.

Součástí ankety je navíc i fotosoutěž. „Do fotosoutěže bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně," dodala Marcela Klemensová.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz, a to až do konce září. Každý může zaslat jednu až tři fotografie se stručným popisem a důvodem, proč si daná alej zaslouží pozornost.