V pondělí 30. září ráno byl u svého souseda, když zahlédl kouř z protějšího domu. Běžel dovnitř, ale narazil na zamčená vrata i dveře.

„Musel jsem rozmontovat kus plotu a vysadit branku. Uvnitř bylo plno kouře a zmateně se tam pohybovala nevidomá žena. Byla dezorientovaná a nevěděla, co se děje. Stále volala manžela," popsal dramatické události Václav Doubal. Ženu vzal a vyvedl ze zakouřeného domu ven, kde požádal sousedku, ať se o ni postará. Na nic nečekal a ihned se vrátil  zpět. Uvnitř byl totiž ještě manžel ženy.

„Vyběhl jsem do patra, kde jsem pod kouřovou clonou zahlédl nohu," uvedl Václav Doubal. Z posledních sil vynesl muže ven a s ostatními sousedy poskytl první pomoc. Bohužel už ale nemohl nic dělat, muž zemřel.
Za jeho pohotovost a odvahu byl včera zástupci Policie České republiky a Allianz pojišťovny oceněn. Kromě upomínkového certifikátu obdržel také chytrý telefon.

Statečný penzista se v situaci záchrany života neocitl poprvé. Již dříve pomáhal na svém pracovišti kolegovi, který utrpěl pracovní úraz. Sám ale skromně tvrdí, že to už přece bylo dávno.