Léto se předvádí v plné parádě. Teploty se už několik dní drží kolem tropické třicítky a podle meteorologů pod ni jen tak neklesnou. Kdo má prázdniny a dovolenou, míří k vodě. Kempy praskají ve švech, ale místa pro stany ještě mají, plovárny nabízejí i noční koupání a někteří hospodští mění dvanáctku za desítku. Obezřetnost se v panujícím vedru vyplatí nejen při konzumaci alkoholu, ale i při výběru místa ke koupání. Zatímco na čistotu vody se můžete spolehnout v přírodním koupališti Konopáč na Chrudimsku, kvůli sinicím je koupání zakázané v rybníku Rosnička u Svitav.

„My tu teď praskáme ve švech,“ řekla včera Deníku recepční autokempu Cihelna v Pardubicích Vlaďka Jezdinská. Chaty a domky jsou tu plně obsazené a zarezervovat si jednotlivá volná místa lze až na příští týden. Kempu pomohl i festival šachu a her Czech Open, který se koná v Pardubicích. Část ubytovaných totiž tvoří hráči a jejich týmy. „Místa na stanování ale k dispozici jsou. Ta využívají zejména turisté i třeba na jeden den. Přijedou na kolech, rozbalí stan, přespí a další den jedou dál. Pomohly tomu teď i letní festivaly, kdy jsme tu měli doslova stanová městečka. Máme tu ale i turisty – a nejen tuzemské – kteří tu stanují nebo kempují i déle a třeba na kolech objíždí okolí,“ dodala Jezdinská. Kemp navíc sousedí s koupalištěm, takže o vodní radovánky je dostatečně postaráno.

Prarodiče s dětmi

V pátek nepřestával zvonit telefon ani v kempu Hluboký na Holicku. Jeho vedoucí Jaroslava Ženíšková sezonu hodnotí jako zvláštní: „Zatímco dříve šlo o týdenní pobyty, letos je tu přes týden v kempu lidí méně a obsazena je asi čtvrtina kapacity. Ale jak začínají víkendy, obsazenost stoupá a v pátek jsou hromadné nájezdy.“ V polovině prázdnin se mění také osazenstvo kempu, chatky vyhledává střední generace a přibývá prarodičů s dětmi. Štěstí zatím přeje i tamní vodě.

Budova obecního úřadu.
Dolní Morava plánuje nový obchod i stezku

Tip Deníku: tvrz Bouda
Osvěžení se dá kromě vody najít i v podzemí. Dělostřelecká tvrz Bouda nedaleko Jablonného nad Orlicí je nejchladnější veřejnosti přístupnou památkou v republice. Teplota se tam stabilně pohybuje od 4,5 do 10 stupňů Celsia. Z betonových stěn a kleneb se navíc tak jako v jeskyních uvolňují do vzduchu minerály, které dělají dobře většině astmatiků a alergiků.

„Voda je zatím v pořádku a vhodná ke koupání. Hygiena nám ji tu co čtrnáct dní kontroluje a výsledky jsou stále dobré,“ dodala vedoucí kempu Hluboký.

Všechny chatky v sečském autokempu Pláž jsou nyní obsazené. „Předpokládám ale, že místo pro stany se tu i na víkend ještě najde. Stalo se nám jen jednou za posledních pět let, že jsme už zájemcům nemohli vyhovět,“ uvedl manažer rekreace Jan Zikmunda. Pobyt v sečském autokempu lze podle něj doporučit jak rodinám s dětmi, tak i těm, kteří se rádi baví. Kvalita vody v přehradě se ve druhé polovině července mírně zlepšila.

Škodovky na Konopáči

Stabilně čistou vodu naproti tomu nabízí přírodní koupaliště Konopáč, které se nachází ve stejnojmenném heřmanoměsteckém autokempu. „Voda je tady už tradičně skvěle čistá, tobogan je v provozu, z fontány u toboganu tryská voda, takže všechny zveme. Návštěvníci ale musejí počítat s tím, že v kempu se tento víkend koná celostátní sraz majitelů vozů Škoda Favorit, jehož hlavní program připadne na sobotu. Takže je tu teď o něco plněji,“ hlásil před víkendem provozovatel kempu Bohumil Starý.

Čisté vody a letních radovánek si lidé mohou o víkendu užít také na otevřených městských koupalištích v Chrudimi, ve Skutči nebo ve Slatiňanech.

Noční koupání

Davy lidí nyní míří také na koupaliště ve Svitavách. Voda tam včera měla 24 stupňů a areál byl otevřený od devíti ráno. Plná jsou teď i koupaliště v Litomyšli nebo Moravské Třebové, kde má voda dokonce 26 stupňů. Vysoká návštěvnost je i v aquaparku v Ústí nad Orlicí. Tam zareagovali na tropické teploty nabídkou nočního koupání od půl deváté do půl jedenácté. Příjemnou atmosféru dotváří nové podsvícení bazénů, vodní stěna, houpací zálivy či vodní lůžka.

Další stovky lidí vyhledávají koupání v přírodě. Zatímco v rybníku Rosnička u Svitav je už od poloviny června kvůli sinicím vyhlášen zákaz koupání a je zde vidět do hloubky sotva 20 centimetrů, nezávadná voda je naproti tomu třeba ve vodní nádrži Březina. Koupání je bez rizika také v Rychnově na Moravě nebo v Pastvinách na Orlickoústecku.

Slavnost při otevření Domu bratří Čapků v Budislavi.
Ceny chat a chalup rostou, šplhají se až do milionů korun