Vedení hejtmanství budeme volit už popáté od jejich vzniku v roce 2000. Obyvatelé budou mít letos z čeho vybírat: v Královéhradeckém kraji se o přízeň voličů uchází 17 stran a volebních uskupení, v sousedním Pardubickém kraji jich je dokonce 22.

Pro volby do krajů se vžilo označení „volby druhé kategorie". Tedy volby, které jsou takřka zbytečné, o ničem nerozhodují, o nic v nich nejde a tudíž k nim nemá smysl chodit. Jenže opak je pravdou, jak podotýká politolog Jiří Štefek.

Hejtmanství rozhodují o řadě věci, které ovlivňují naše každodenní životy. Organizují regionální dopravní obslužnost, jsou zřizovateli  a tedy správci středních škol, starají se o silnice II. a III. tříd, zajišťují sociální služby a další záležitosti.

Stejně tak důležité je v souvislosti s uplynulou a leckdy matoucí volební kampaní ale rovněž upozornit, jaké kompetence kraje naopak vůbec nemají. Nepřísluší jim rozhodovat o uprchlické politice, souhlasu s politickou reorganizací či podpoře či odporu vůči elektronické evidenci tržeb.

„Přesto jsou krajské volby lakmusovým papírkem, zda tato opatření prosazovaná určitou stranou mají veřejnou podporu či nikoliv. Zainteresované strany se tím pak rády chlubí," podotkl politolog Jiří Štefek.

Lidé, pojďme k volbám. A řiďme se při nich nikoliv lacinými proklamacemi, nýbrž hlavou a srdcem.

ANKETA: Voliče nejvíc trápí stav silnic a veřejné dopravy

Milan 
Svoboda, 71 let, důchodce, Hradec Králové:
Kraj by se měl v první řadě soustředit na parkoviště u hradecké fakultní nemocnice. Mělo by se vybudovat něco důstojného. Současný stav je opravdu hrozný. Jelikož nemocnici často pravidelně navštěvuji, je to z mého pohledu hlavní věc. Jinak by se také měla zlepšit dopravní situace přes Hradec 
a také dodělat dálnice.

Ing. Eva Opršalová, zástupkyně ředitelky Základní
školy, Březová nad Svitavou:
Pardubický kraj nutně potřebuje zejména kvalitní silniční spojení z Brna do Hradce Králové, protože nyní  je situace na této dopravní spojnici naprosto katastrofální. Já bydlím přímo u současné hlavní silnice a myslím si, že je to nejbolavější místo.

Raina
Tomanová, 26 let, mateřská, Vrchlabí:
Mám dvě malé děti, zajímá mě tedy například stav chodníků. Projet někde s kočárkem je dost problém. Kraj může ovlivnit stav silnic, jsem ráda, že se situace v okolí Vrchlabí v tomto směru zlepšila.  A nemělo by se pochopitelně zapomínat na zdravotnictví. Více zubařů a pediatrů by rozhodně neškodilo.

Jan Kruliš, 25 let, student, Pardubice:
Krajští politici by se měli snažit kraj postupně modernizovat s využitím evropských dotací. Zejména
v oblasti dopravní infrastruktury, školství a zdravotnictví. Kraj by potřeboval více obchvatů okolo větších měst.

Petr Frič, 55 let, nezaměstnaný, Náchod:
Ožehavým tématem je dopravní situace. Na to by se měli noví zastupitelé zaměřit nejdříve. I když se silnice v regionu pomalu opravují, tak je potřebné řešit obchvaty měst, zejména Náchoda a urychlit stavbu dálnice D11.

Josef Diblík, 71 let, důchodce, Sopotnice:
Potřeba je řešit především dopravní obslužnost, konkrétně rychlostní komunikaci D 35. Neustále se omílá, že obchvat tady chybí. Tady v Sopotnici jezdí neskutečné množství kamionů. Za vyřešení bych se osobně přimlouval.

Marcela Žabokrcká, 32 let, mateřská, Rychnovsko:
Podle mého názoru je třeba se zaměřit na dopravní obslužnost. Vím, že se silnice postupně opravují, většinou se ale jedná o hlavní tahy, které ani zas tak nutně rekonstrukci nepotřebují. Jsou ale místa, kde je silnice tak hrozná a plná děr, že se po ní bojí člověk skoro jezdit.

Renata Křivková, 40 let, sekretářka, Zaječice:
Jsem vcelku spokojený a přizpůsobivý člověk. Teď se u nás opravuje silnice, tak je vidět, že se něco hýbe. Ani na dopravní obslužnost si nemohu stěžovat, bydlíme na trase Chrudim - Skuteč, takže autobusové spojení je dobré. Vlak je sice dál za vesnicí, ale taky zastavuje.

Josef Matohlína, 77 let, důchodce, Jičínsko:
Určitě je potřeba opravit silnice. Někde je ten stav opravdu hrozný. Například na konci okresu z Libáně do Mladé Boleslavi. Tam je to úplnej tankodrom. A taky je potřeba zlepšit dostupnost zdravotní péče. U nás byl lékař, který odešel a my teď musíme složitě dojíždět.