Český hydrometeorologický ústav, který ji vyhlásil ve čtvrtek v 17 hodin, kvůli tomu žádá motoristy, aby pokud možno nevyjížděli. Právě emise z aut se totiž nejvíc podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 i oxidu dusičitého.
Meteorologové vyhlásili smogovou situaci poté, co na a některých stanicích překročil 24hodinový tzv. klouzavý průměr koncentrací prachu 100 mikrogramů na metr krychlových ve dvou po sobě následujících dnech.

Včera během dne se však situace konečně začala zlepšovat a koncentrace prachu, které se hlavně v Pardubicích vyšplhaly až ke 150 mikrogramům na kubík vzduchu, začaly díky protrhávání oblačnosti pomalu klesat.
Především starší lidé a také malé děti by se však přesto měli zatím vyvarovat zvýšené fyzické zátěže a vůbec pobytu na, nyní nepříliš čerstvém vzduchu.

Region postihla letos první větší smogová kalamita. K tvrdým opatřením, například nařízené regulaci provozu továren či automobilové dopravy, zatím ale meteorologové přistoupit nemuseli.

Regulace by nastala až po dlouhotrvajícím překročení limitu 150 mikrogramů prachu na kubík vzduchu.Tak vysoko se ale zatím hodnoty dostaly jen v Pardubicích a jen na pár hodin ve čtvrtek večer.

Inverze trápí východ Čech prakticky už od počátku týdne. Včera se však už rozptylové podmínky začaly konečně zlepšovat. „Vzhledem k předpovídané meteorologické situaci pro nejbližší dny lze očekávat, že se nejpozději v pondělí během dne by měly skončit podmínky pro smogovou situaci na celém území Česka," uvedl Stanislav Racko z ČHMÚ.